Les causes de l’independentisme a l’exterior han quedat paralitzades per la pandèmia del covid-19. Els tribunals i institucions europees han hagut d’aturar totes les activitats presencials per frenar l’escalada de contagis, deixant en suspens a la pràctica casos pendents.

Tant les euroordres com els suplicatoris contra els exmembres del Govern a Bèlgica estan parats. També les demandes del líder de JxCat, Carles Puigdemont i el d’ERC, Oriol Junqueras, davant del Tribunal General de la Unió Europea.

Totes les vistes a Luxemburg estan posposades fins al 4 de maig i en aquests dos casos s’hauria de celebrar una audiència abans que es resolgui el cas, segons fonts del tribunal. La defensa de Puigdemont està encara a l’espera de rebre alguna notificació del TGUE sobre aquest procediment.

En el cas de Puigdemont i Toni Comín ja fa gairebé un any que va interposar una demanda contra el Parlament Europeu per no permetre que ocupessin els seus escons. Tot i això, després de la sentència pel cas Junqueras al desembre, la cambra els va reconèixer com a eurodiputats.

En canvi, el líder d’ERC no va poder assumir el mandat, ja que el Tribunal Suprem va confirmar la seva inhabilitació per la condemna en el cas de l’1-O i l’Eurocambra va declarar vacant el seu escó. Junqueras va demandar al gener el Parlament Europeu davant el TGUE per aquest fet i encara està pendent de resolució.