Ha començat a l’estat d’Oregon i s’està estenent com una taca d’oli per a l’Amèrica del Nord. El Casal Català d’Oregon ha pres la iniciativa de traslladar una petició al senador Jeff Merkley, membre de la Comissió d’Afers Exteriors nord-americana, on se li exposa el conflicte polític entre Catalunya i Espanya i se li demana que “investigui les violacions dels drets humans” i que “exigeixi la llibertat dels presos polítics”.

En l’escrit s’assegura que “durant els darrers dos anys, el Govern espanyol ha comès contínuament violacions dels drets humans contra diversos polítics catalans, agents socials i ciutadans”. Des l’octubre de 2017, arran de la celebració d’un referèndum no acordat per a la independència on més de dos milions de persones van votar  “malgrat la repressió violenta per part de la Policia Nacional espanyola”.

Dels polítics exiliats arreu d’Europa, es diu que “el govern espanyol ha presentat múltiples ordres internacionals de detenció, però els tribunals alemanys i belgues han denegat la seva extradició, tot motivant la falta de motius” i subratlla que “Nacions Unides també han condemnat la presó dels líders catalans”.

Del judici, es recorda que dues organitzacions internacionals de drets humans -Federació Internacional dels Drets Humans (FIDH) i EuroMed Rights- han denunciat “irregularitats durant el judici” que “no va reunir les condicions necessàries per ser qualificat com a judici just”.  Un fet que va ser confirmat per més d’una seixantena d’advocats i observadors internacionals.

La sentència feta pública el 14 d’octubre passat condemna als líders polítics i socials catalans entre 9 i 13 anys de presó. Diverses comunitats catalanes dels Estats Units han recollit la iniciativa i en els propers dies presentaran aquesta instància als diferents senadors dels estats on hi resideixen.