Font: Casal dels Països Catalans de La Plata

Després de l’aturada estiuenca, el nou curs es presenta molt intens per a les comunitats catalanes arreu del món. En poques setmanes hi haurà quatre grans trobades a Montevideo (Uruguai), Vitòria (Espanya), Washington DC (Estats Units) i Ais de Provença (França). Tant el departament d’Exteriors del Govern com les delegacions hi participaran de forma activa per reforçar el seu compromís amb la comunitat.

En aquest sentit, segons ha pogut saber Exterior.cat, la trobada de comunitats del Con Sud d’Amèrica, que aplega una de les comunitats més potents a l’exterior, és previst que hi assisteixi el conseller Alfred Bosch. En la darrera trobada, l’any 2016, a Mar del Plata (Argentina) hi va ser-hi l’aleshores conseller d’Exteriors, Raül Romeva.

CON SUD AMÈRICA, 30 ANYS DE TROBADES

La Trobada de comunitats catalanes del Con Sud d’Amèrica tindrà lloc a Montevideo (Uruguai) els dies 20, 21 i 22 de setembre. Hi assistiran els representants dels casals catalans de l’Equador, Paraguai, Xile, Brasil i Argentina. La Trobada comptarà amb conferències, actuacions corals, esbarts i colles bastoneres. L’any passat es va haver d’ajornar amb motiu de l’aplicació de l’article 155 aplicat pel govern espanyol.

“El Con Sud d’Amèrica som els precursos en promoure trobades de comunitats catalanes arreu del món”, assegura Núria Amorós, presidenta del Casal Català de Montevideo. És la quinzena trobada, que es fa cada dos anys, i el casal amfitrió traçarà la trajectòria que ha tingut el Con Sud d’Amèrica i quins són els reptes de futur.

VITÒRIA, SEU DELS CATALANS D’EUROPA

Els dies 27, 28 i 29 de setembre Vitòria-Gasteiz (País Basc) acollirà la 11a edició de la Trobada de Casals Catalans d’Europa. És organitzada pel Cercle Català d’Àlaba i aplegarà més d’una cinquantena de casals d’arreu del continent. Vitòria-Gasteiz agafa el relleu de Basilea, que l’any passat va reunir la comunitat catalana d’Europa amb l’assistència de l’exconseller de Cultura, Lluís Puig.

Durant tres dies els representants de les comunitats catalanes d’Europa participaran en diverses ponències que serviran per aprofundir en la tasca de l’associacionisme català arreu. Ignasi Borràs, president del Casal Català d’Àlaba, explica que “les trobades són un moment d’enfortir les relacions entre comunitats i persones de diferents països que ens mou l’interès per difondre la cultura catalana arreu”. En aquest sentit, “cada cop més hi ha una necessitat de treballar en xarxa, de compartir sinèrgies i experiències i d’establir vincles per poder mantenir viva l’activitat de cada casal”,  subratlla.

En la trobada destaca la presència de Gorka Álvarez, director de la comunitat basca a l’exterior, qui exposarà el model basc a través dels Euskal Etxeak. La Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) passarà balanç de la feina feta durant l’any i avançaran les novetats previstes per als propers mesos.

PRIMERA TROBADA A ESTATS UNITS I CANADÀ

Els dies 5 i 6 d’octubre, Washington DC serà la seu de la primera trobada de la comunitat catalana dels Estats Units i el Canadà. Anirà a càrrec de la delegació del Govern. La delegació ha programat les activitats posant èmfasi als intercanvis d’experiències entre comunitats i associacions catalanes. “Hi participaran persones del territori que exposaran les seves experiències perquè puguin ser útils per aplicar-ho en altres comunitats”, diu la delegada del Govern als Estats Units i el Canadà, Victòria Alsina.

A banda de les sessions de treball i d’aprenentatge també hi haurà temps per a fer turisme. És prevista la visita a la delegació del Govern o la seu del Casal Català de Washington DC, qui compta amb una col·lecció de llibres en català a la seva biblioteca.

ELS CATALANISTES A FRANÇA, DE CONGRÉS

Del 9 al 12 d’octubre, l’Association Française des Catalanistes (AFC) s’aplegarà a Ais de Provença per a celebrar-hi el seu IX Congrés. L’AFC és una institució acadèmica que representa la llengua i la cultura catalanes dins i fora l’àmbit lingüístic català. Des de 2006 forma part de la Federació Internacional d’Associacions de Catalanística (FIAC).

El congrés es titula Països Catalans i Provença: mirades creuades. i l’acte de benvinguda anirà a càrrec de Immaculada Fàbregas, presidenta de l’AFC. Durant quatre dies, la programació preveu un seguit de conferències i taules rodones amb diferents historiadors, lingüistes i especialistes en l’àmbit de la llengua catalana.

Destaquen la xerrada Entre Provença i Catalunya: rutes d’exili, rutes de trobar, que oferirà Miriam Cabré, de la Universitat de Girona; El casal de Barcelona a Provença (1112-1245): poder i societat, a càrrec de Martí Aurell, de la Universitat de Poitiers o La Provença en l’obra de Joan Puig i Ferreter, de Magí Sunyer.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram