Les exportacions catalanes han tornat a caure després d’acumular deu anys consecutius a l’alça. Durant el 2020, Catalunya va vendre productes a l’estranger per 66.265,4 MEUR, un 10,3% menys respecte a l’exercici anterior. La davallada, provocada majoritàriament per la crisi de la covid-19, és la més accentuada des de l’any 2009, quan les exportacions van reduir-se un 17,9% en termes interanuals.

Segons les dades publicades aquest divendres pel Ministeri d’Indústria, les vendes a l’exterior presenten unes xifres similars a 2016, quan Catalunya va exportar productes per 65.161 MEUR. Malgrat la caiguda de l’últim exercici, Catalunya va tancar l’any en positiu. Al desembre, les exportacions van créixer un 6,5%, fins als 5.759,2 MEUR.

De fet, les exportacions catalanes acumulen dos mesos en línia ascendent, després que a l’octubre registressin una caiguda interanual negativa del 7,1%. Al novembre, les vendes a l’exterior van tornar a incrementar-se per primera vegada des de l’estat d’alarma, concretament un 5,5% respecte a l’any passat.

El creixement d’aquests últims mesos, però, no ha estat suficient per compensar la davallada del conjunt de l’any, on es van registrar caigudes màximes del 40,4% i del 37,2% durant els mesos d’abril i maig, respectivament.