El president de la Generalitat, Salvador Illa, durant la seva conferència a Vigo [Foto: Jordi Bedmar / Govern]

La votació per l’oficialitat del català a la Unió Europea ha quedat posposada davant la manca d’unanimitat entre els 27 per validar la petició d’Espanya. Les reaccions no s’han fet esperar. La majoria posen la lupa en el Partit Popular, qui asseguren que s’encarrega de torpedinar la votació i de promoure la negativa a l’oficialitat de la llengua catalana a Europa.

Salvador Illa ha assegurat que “continuaran treballant sense desànim” per a l’oficialitat del català, el basc i el gallec a la Unió Europea. Així ho ha dit el president de la Generalitat en una conferència a Vigo (Galícia), en paral·lel a la nova reunió a Brussel·les on s’abordarà aquesta qüestió.

El cap del Govern ha sostingut que “no són llengües provincianes com diuen alguns”, i ha lamentat que el president de la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda, no signés la carta conjunta amb el lehendakari Imanol Pradales. D’altra banda, Illa ha defensat l’acord pel finançament amb el govern espanyol, que ha insistit que “reconeix la suficiència financera, la corresponsabilitat fiscal, la solidaritat, l’ordinalitat i la transparència”.

En una part del discurs pronunciat en gallec, el president de la Generalitat ha defensat que les diferents llengües oficials “són un privilegi i una riquesa” i ha rebatut que siguin “llengües provincianes” ni una “decoració popular”, sinó “llengües per a compartir, expressar i viure plenament”. En aquest sentit, el mateix dia que els 27 tornen a abordar la qüestió sense gaires expectatives, ha promès “continuar treballant sense desànim” per a aconseguir l’oficialitat i ha agraït “l’esforç” que està fent el govern espanyol.

El PP diu que el nou endarreriment de l’oficialitat del català a Europa mostra que la UE no està “per pagar xantatges”

La vicesecretaria de Coordinació Sectorial del PP, Alma Ezcurra, ha afirmat aquest divendres que el nou endarreriment sobre la decisió de l’oficialitat del català a Europa mostra que les institucions comunitàries no estan “per pagar xantatges”. “Un nou ridícul per Espanya, perquè per setena vegada consecutiva els socis han dit una cosa que alguns ja sabíem, que Europa no està per pagar els xantatges de ningú, i menys encara els dels socis independentistes de Sánchez”, ha dit.

La UE torna a ajornar la decisió sobre l’oficialitat del català per falta de consens
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram