[Foto: Kayla Hatwood]

La Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat de Berkeley (Estats Units) han treballat plegades en l’anàlisi del comportament dels ossos de l’aparell de Weber dels peixos zebra. L’investigador de la URV, Jordi Marcé-Nogué, del Departament d’Enginyeria Mecànica, ha col·laborat amb la investigadora Juan Liu (de Berkeley) en una recerca que ha permès desenvolupat un mètode que estudia els aparells anatòmics d’una forma no invasiva, amb possibilitats per estudiar, també, el cos humà. Els resultats s’han publicat de la revista Interface, de la Royal Society of London.

Marcé-Nogué i Liu han analitzat el comportament d’una part del sistema auditiu dels peixos zebra i han confirmat que la freqüència de ressonància dels ossicles de la seva oïda coincideix amb el seu espectre audible i que no varia en funció de la seva mida. El sistema de Weber forma part de l’aparell auditiu del peix zebra i connecta l’oïda interna d’aquests animals amb la bufeta natatòria. Per tant, els descobriments sobre aquesta espècia podrien aplicar-se per a entendre el funcionament dels òrgans del cos humà o per a assolir avenços mèdics.

Els dos investigadors van elaborar un model virtual tridimensional del conjunt d’ossicles del sistema i van basar-se en recerques prèvies i models anatòmics consolidats. D’aquesta recerca es desprèn un model metodològic que ajuda a experimentar amb models anatòmics de forma virtual.

Tres professors de la Universitat Rovira i Virgili, entre els 40 millors arquitectes d’Europa
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram