
Foto: El president Torra lliurant el Premi Internacional Catalunya 2019 a Ngugi wa Thiong’o [Generalitat]
El cap de l’executiu ha posat en relleu “la universalitat i la vigència” de l’obra del premiat, ja que “malauradament, la conculcació de la llibertat d’expressió i l’opinió política no és un cas aïllat a l’Àfrica postcolonial”. Torra ha posat com a exemple l’estat espanyol “on la llibertat d’expressió està amenaçada”, i “hi ha hagut persones que s’han hagut d’exiliar per defensar-la, per escriure una cançó”.
En el decurs del seu parlament, el president ha lloat “l’acte de desafiament i de resistència” que va suposar la decisió “conscient” de Ngugi wa Thiong’o d’escriure en la seva llengua materna, el kikuiu, mentre era a la presó per denunciar la situació social i política al seu país.
Torra ha acabat la seva intervenció citant una de les frases d’aquesta obra en la qual, ha dit, l’autor referma el seu compromís: “La lluita construeix la història. La lluita ens fa a nosaltres mateixos. En la lluita trobarem la nostra història, la nostra llengua i el nostre ésser”.
El guardonat i altres participants han intervingut telemàticament a l’acte d’entrega, que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat. Ngugi wa Thiong’o és un dels autors africans més prolífics i reconeguts. El jurat va valorar com l’escriptor barreja la profunditat de les tradicions africanes amb una descripció sensible i despietada de la situació social i política del seu país, Kenya.