El Congrés ha reunit organitzacions de la societat civil, incloses associacions de famílies, Estats, organismes internacionals i experts, amb l’objectiu d’acordar una estratègia comuna i un pla d’acció per promoure la ratificació i la implementació de la Convenció contra les Desaparicions Forçades i facilitar el diàleg intergovernamental.
L’esdeveniment ha comptat amb el suport de l’ICIP, al costat de nombroses institucions internacionals, el qual ha impulsat la visió de pau en la lluita contra les desaparicions. L’anàlisi de l’ICIP parteix de la línia de treball «Desaparicions Forçades», la qual té el propòsit d’aprofundir en la conceptualització del vincle entre la lluita contra les desaparicions forçades i la construcció de pau.
Kristian Herbolzheimer subratlla que l’ICIP té el compromís de “continuar acompanyant les persones buscadores, sobretot dones” i difondre’n el seu reconeixement com a “constructores de pau”
Concretament, la tasca de l’ICIP en aquesta temàtica se centra en l’acompanyament i suport a col·lectius de familiars de persones desaparegudes i això implica també incorporar una perspectiva de gènere, ja que en la majoria dels casos aquests col·lectius estan encapçalats per dones, les quals lideren les accions de recerca.
En la cerimònia inaugural del Congrés, el director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer, ha destacat que “les persones que busquen familiars desapareguts, amb la seva reivindicació de veritat, justícia, reparació i garanties de no-repetició, són també promotores i garants de la pau i la democràcia” i ha afegit que l’ICIP té el compromís de “continuar acompanyant les persones buscadores, sobretot dones” i difondre’n el seu reconeixement com a “constructores de pau“.
L’ICIP també ha pres la paraula en la sessió de clausura del Congrés. En aquest cas, la responsable d’Aliances Estratègiques, Sílvia Plana, ha posat de relleu la necessitat de “construir xarxes i espais de connexió entre col·lectius de persones buscadores” i ha reivindicat la necessitat de “mobilitzar els estats i la societat civil” per tal d’enfortir la lluita contra les desaparicions forçades i adoptar una perspectiva de gènere. “Tenim molt per aprendre de les dones buscadores“, ha afirmat.
La veu de les dones buscadores de persones desaparegudes també ha estat protagonista en el Congrés, en la taula rodona “Els impactes de les desaparicions forçades en les dones“, organitzada per l’ICIP i moderada per la tècnica Sabina Puig. Hi han participat dones de Síria, Gàmbia, Filipines, Mèxic i Perú, les quals, des de diferents experiències han posat de manifest la impunitat davant el fenomen de les desaparicions forçades i el dolorós camí per exigir justícia i aconseguir la veritat.
S’obre la catorzena edició del Premi ICIP Construcció de Pau per a l’any 2025