L’artista Ignasi Blanch reparant el seu mural a l’East Side Gallery el 2009 [ACN / cedida]

L’il·lustrador ebrenc Ignasi Blanch participarà en el projecte artístic que commemorarà el 60è aniversari de l’aixecament del mur de Berlín aquest agost a la capital alemanya. Segons ha explicat ell mateix a l’ACN, dissenyarà una obra que serà la “segona part” del seu mural ‘Parlo d’amor’ que va fer sobre el mur el 1990, poc després de la seva caiguda, i que encara continua visible.

Més d’un centenar d’artistes van pintar llavors 1.316 metres de paret en el que es coneix com a East Side Gallery i l’il·lustrador de Roquetes va ser l’únic representant de l’Estat. L’obra que ara prepara explicarà el significat de la primera, que defineix com “un clam a estimar amb llibertat”, i contindrà les paraules ‘Parlo d’amor’ en molts idiomes.

Blanch explica que la seva nova peça serà una denúncia a la situació de formes d’estimar com l’homosexualitat a diversos països del món, on “encara es castiga amb cadena perpètua o amb pena de mort.”

L’ebrenc ha fet una crida a les xarxes socials, a amics i alumnes seus perquè tradueixin la frase ‘Parlo d’amor’ en tantes llengües com sigui possible, i ha rebut una resposta “immensa.” La seva idea és incloure les paraules a l’obra, que tindrà com a base la il·lustració que va fer fa 31 anys, però reconeix que alguns alfabets li seran “molt complicats de reproduir”.

El roquetenc farà servir la tècnica de la serigrafia, que va estudiar i posar en pràctica durant el temps que va viure a Berlín a finals dels 80 i principis dels 90. Amb tot, la instal·lació de diversos artistes que celebrarà l’efemèride de la construcció del mur serà, en principi, en suport vídeo.

La projecció es podrà visitar entre el 12 i el 15 d’agost en una localització propera al mural del 1990, al barri de Friedrichshain.

Tres restauracions des de fa 31 anys

‘Parlo d’amor’ encara segueix dempeus al mur i que segueixi “creant interès”. Segons explica, ell va restaurar l’obra en tres ocasions: el 1996, el 2009 i el 2013. L’última neteja del mural es va fer el 2019 amb un producte químic i aigua a pressió, així que no va necessitar d’una restauració manual.

D’altra banda, també va sumar-se als actes de celebració del 25è aniversari de la caiguda del mur organitzats per l’Ajuntament de Barcelona. El novembre del 2014, Blanch va reproduir ‘Parlo d’amor’ fent servir el color rosa a Fabra i Coats, ja apuntant la “critíca” pel tracte a l’homosexualitat de molts països.