[Foto: IRBLleida]

La Universitat de Lleida (UdL) ha liderat una investigació centrada en la malaltia de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), a partir de la qual demostra el paper clau que té la perdia de funció de l’enzim ATG4B per a la progressió de la malaltia. El primer autor de la recerca és Pascual Torres, investigador de la UdL i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i qui ha impulsat la investigació a Lleida ha estat el grup de recerca Fisiopatologia Metabòlica, liderat per Reinald Pamplona, professor de la UdL i investigador principal de l’IRBLleida.

Durant més de deu anys, s’han dut a terme diferents proves en models animals i hi ha hagut fases d’assajos clínics reguladors abans de la seva aprovació definitiva per receptar-ho als pacients. El descobriment que ha liderat el grup lleidatà permetrà avançar quant a entendre l’ELA i serà el primer pas per a determinar si la molècula candidata a fàrmac és efectiva per aconseguir alentir la malaltia en les persones.  A Lleida, s’han aconseguit 42 mostres de persones afectades per l’ELA que van obtenir-se de l’Institut de Neuropatologia i del Banc de Cervells de la Universitat de Barcelona, però també s’han suma resultats procedents de l’anàlisi de 81 ratolins afectats.

La recerca s’ha finançat amb el finançament de l’Institut de Salut Carlos III, el Ministeri d’Universitats de l’Estat, a través del Programa Margarita Salas, el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Luzon.

La Universitat de Lleida lidera un projecte per implantar un màster a Rússia i Mongòlia
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram