Corria l’any 1990 quan la Societat Catalana de l’Amèrica del Nord (NACS, per les sigles en anglès) va celebrar a Vancouver (Canadà) un col·loqui d’estudis catalans. Com a activitat complementària, l’organització va oferir una mostra d’obres artístiques i literàries d’autors catalans a la University of British Columbia. Tres dècades després, s’ha renovat el contracte amb l’Art Gallery de la Simon Fraser University i les obres es podran visitar de nou i per primera vegada des del 1990.

La renovació dels llaços entre la NACS i la SFU Art Gallery ha estat a càrrec d’Anna Casas, que imparteix l’assignatura de Llengua i cultura catalana a la University of British Columbia. Casas explica a Exterior.cat que “durant molts anys es va perdre el contacte amb la SFU Art Gallery. Ara podrem visitar les obres i hem pogut refer el contracte amb aquesta galeria d’art!”.

Hi ha obres de Maria Teresa Codina, Alfons Borrell, Andreu Alfarro, Antoni Boleda, Antoni Vila-Arrufat, Antoni Cumella, Manolo Mompo, Perejaume, Fina Miralles, Robert Llimós, Antoni Clavé i Miquel Barceló.

Hi ha un total de 27 obres, però segons Casas “és més perquè una d’elles és un grup de dotze litografies de diversos artistes”.  La majoria d’obres són de finals de la dècada dels setanta i principis dels vuitanta. Ara bé, n’hi ha d’altres més antigues: L’obra de Vila Arrufat Escenes de guerra és la més antiga, data de l’any 1938. “És un llegat únic tot i no haver-hi cap obra coneguda”, subratlla.

“Hi ha  8 obres que mai van arribar a Vancouver”, confessa Casas. La professora de català explica que “el caràcter únic i la importància d’aquestes obres, a més del seu valor individual, és que són una col·lecció relativament gran d’art català a Nord Amèrica, una col·lecció que a més a més mostra l’obra de molts artistes diferents”.

La Societat Catalana de l’Amèrica del Nord (NACS, per les sigles en anglès) és una entitat que agrupa investigadors, estudiants i persones que manifesten un interès general per qualsevol aspecte de la cultura catalana (literatura, lingüística, arts visuals i interpretatives, història i filosofia, entre altres disciplines).

Fundada el 1978, la NACS es dedica a fomentar i promoure els estudis de la llengua i la cultura catalanes a l’acadèmia nord-americana. El 1997 l’Institut d’Estudis Catalans i la Generalitat de Catalunya van concedir a la NACS el prestigiós premi Ramon Llull en reconeixement de la seva tasca de promoció de la cultura catalana a escala internacional. El 1998, la NACS va rebre la Creu de Sant Jordi.

Per celebrar la troballa, el Casal Català de Vancouver (CCV) ha programat una visita el proper 19 d’octubre a l’Art Gallery de la Universitat Simon Fraser. La visita serà en català i en anglès i estarà guiada per la pròpia Anna Casas. Així, els associats al CCV s’hi podran inscriure a través del correu electrònic [email protected] abans del 15 d’ octubre. L’ aforament és limitat i només hi ha 20 places disponibles.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram