Foto: Josep Tabernero és director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) [ACN]

El Govern català i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació han guardonat l’oncòleg Josep Tabernero, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i cap del Servei d’Oncologia de l’hospital, amb el Premi Nacional de Recerca 2019.

Tabernero, doctor en Medicina i Cirurgia per la UAB, és un dels investigadors amb majors contribucions internacionals a la recerca oncològica, especialment en el camp dels tumors gastrointestinals i les teràpies moleculars.

El premi, amb una dotació de 40.000 euros, distingeix la contribució internacional en la investigació sobre el càncer amb avenços pioners com el descobriment de nous mecanismes implicats en el desenvolupament dels tumors i el disseny de teràpies dirigides més precises i eficaces.

Tabernero també és responsable de la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) la Caixa, dedicada al desenvolupament d’assaigs clínics de teràpies moleculars. Així mateix, ha participat en el desenvolupament de diferents fàrmacs per al tractament del càncer colorectal que, avui dia, formen part del tractament estàndard d’atenció.

Basant-se en el concepte que cadascun dels tumors té una identitat genètica diferent, el grup de recerca del doctor Tabernero treballa en desenvolupar teràpies moleculars per tal d’aconseguir tractaments personalitzats.

El mateix grup ha estat pioner en el desenvolupament precoç de fàrmacs per tractar càncers del tracte intestinal, així com la recerca associada, incloent-hi eines innovadores relacionades amb la biòpsia liquida o la definició, per primera vegada, dels subtipus moleculars de càncer colorectal.

LES ALTRES DISTINCIONS

En aquesta 30a edició, els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Sílvia Osuna, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la Universitat de Girona (UdG).

A més, també han distingit la Fundació Científica de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (FCAECC) en la categoria de Mecenatge Científic i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) en la categoria de Comunicació Científica. El Premi de Partenariat Publicoprivat en R+I ha estat per al Ricoh Additive Manufacturing Centre (Ricoh-CIM UPC).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram