London Catalan Choir

Viure a Londres i cantar en una coral en català és possible des de fa 7 anys quan un grup de catalanes apassionades per la música es van unir per formar la London Catalan Choir. Un missatge curt a les xarxes socials i als grups de catalans a Londres va ser el primer reclam per atraure cantaires. “Vam començar sent sis integrants i assajant en un menjador de casa. Ara ja som més d’una trentena!”, explica Mia Albertí, una de les impulsores de la formació i afincada a Londres des de fa 13 anys.

Des del primer dia, la coral catalano-londinenca té la direcció de la soprano Laura Ruhí-Vidal. Albertí explica que “ens coneixíem de Girona i s’ha convertit en la peça clau en tot aquest engranatge perquè és l’única professional de la música”. Totes les cantaires, tot i que hi ha més d’una veu masculina, viuen a la ciutat de Londres i es troben dues hores a la setmana. “Vam començar sent sis integrants i assajant en un menjador de casa. Ara ja som més de 30!”.

ASSAGEN A LA DELEGACIÓ
Els assajos són en una de les sales que la delegació del Govern de la Generalitat té a Londres. Albertí diu que “des que es va reestablir la delegació tornem a assajar-hi”. Els mesos en què la seu de la delegació va ser tancada amb l’aplicació del 155 per part del govern espanyol, la coral va haver de buscar un espai provisional en una sala petita d’un teatre cèntric de Londres. “Un cop superat el 155, el mateix delegat del Govern va venir a trobar-nos per oferir-nos assajar-hi”, admet.

El repertori és variat i interpreten cançons catalanes i angleses. La coral té una programació curta i definida en tres celebracions: Sant Jordi, a l’estiu, i Nadal. El repertori és variat i en funció de l’estació de l’any. La progressió i el seguiment de la coral està creixent a marxes forçades. En la darrera actuació a la Catalan Christmas Party, a Parkview Academy, s’hi van aplegar més de 400 persones on van poder escoltar des del Fum, fum, fum a Merry Christmas passant per Regala petons, d’Obeses. “Seria fantàstic poder-s’hi dedicar professionalment però cadascú té les seves feines… Que seguim cantant és un bon senyal”, apunta.

‘ELS SEGADORS’, A WEMBLEY
Si hi ha una data assenyalada en el recorregut de London Catalan Choir no és una altra que el 25 d’agost de 2018. El mític estadi de Wembley acollia la final de la Challenge Cup de rugby entre els Warrington Wolves i els Dragons Catalans, de Perpinyà. I la coral va rebre un encàrrec: “quatre dies abans ens van oferir la possibilitat d’interpretar Els Segadors a Wembley… a cappella!”, recorda Albertí. La majoria dels cantaires eren fora de Londres, de vacances però “vam formar un grup més petit, però vam ser-hi”.

La interpretació d’Els Segadors va ser mitja hora abans i l’estadi encara s’estava omplint. Tot i això, Albertí confessa que “escoltar els seguidors dels Dragons cantar Els Segadors amb nosaltres va ser un moment inoblidable”, somriu. Les veus de London Catalan Choir també han ressonat al Parlament britànic. Una concert de butxaca a petició del parlamentari gal·lès Hywel Williams. “Hi havia sessió al Parlament i els diputats eren a la cambra votant… mentre cantàvem”, recorda Albertí.

Des d’aquest mes de gener, London Catalan Choir ha començat a preparar el concert de Sant Jordi a Borough Market. És una data molt celebrada per la comunitat catalana a Londres amb “la intenció de recrear el que es viu aquella dia a La Rambla de Barcelona”, apunta Albertí. En el concert de l’any passat, en un moment de la interpretació d’El país petit, de Lluís Llach, “es van poder veure algunes llàgrimes entre el públic. Va ser molt emotiu tenint en compte la situació que es viu a Catalunya”, afegeix. Per Sant Jordi, London Catalan Choir tornarà a fer sonar la seva veu al cor de la ciutat anglesa.