L’Orfeó Català de Buenos Aires, integrat dins el Casal de Catalunya de Buenos Aires (Argentina), es manté actiu tot i la pandèmia sanitària de la Covid-19. Aquesta setmana han presentat la seva darrera interpretació del Virolai, a càrrec dels integrants del cor argentí.

La pandèmia global provocada pel coronavirus també ha afectat de ple els cantaires del cor de Buenos Aires. “Tot i que no ens podem trobar físicament a la sala Gaudí del Casal de Catalunya, no hem deixat d’assajar. Ho fem des de casa, però sense perdre la il·lusió”, explica a Exterior.cat, el director de l’Orfeó Català de Buenos Aires, Jhon Martínez.

El repertori es basa en la interpretació de sardanes, havaneres i música tradicional que, segons Martínez, “representen l’essència de la cultura catalana. Les corals constitueixen un valor rellevant del catalanisme a l’exterior i és l’hora de fer-ho a Buenos Aires”. El director subratlla que “ara disposem d’una coral adulta, però també volem formar un cor d’adolescents i joves”.

 

En aquests primers mesos, els cantaires han fet diverses actuacions en públic. Una de les activitats que han hagut de cancel·lat a Buenos Aires ha estat la visita del mestre Pep Prats, qui havia de dirigir un taller de direcció coral sobre la música catalana a la capital argentina.

L’any 1910, Ernest Suñer (Portbou 1889-Mendoza 1946), deixeble del músic Enric Granados va impulsar el projecte de l’Orfeó Català a Buenos Aires. Suñer no només va crear l’Orfeó Català sinó també el Cor de Caramelles de Buenos Aires i el Grup de Cantaires. El projecte de l’Orfeó Català, però, va tenir una durada curta ja que l’any 1917 va desaparèixer. Un segle més tard, el Casal de Catalunya de Buenos Aires ha recuperat aquesta branca musical de l’associació.

La seu del Casal Català de Buenos Aires està tancada pel confinament que les autoritats governamentals de l’Argentina. L’únic espai obert de la seu és el restaurant, però només atenent al client per encàrrecs. Com l’Orfeó Català, la resta d’activitats -cursos de català i dansa- i la biblioteca també s’estan duent a terme de forma virtual.