Els castellers de Madrid ha recuperat l’activitat després de la pandèmia [Foto: Colla Castellera de Madrid]

Després d’un any i mig per oblidar amb la pandèmia, la Colla Castellera de Madrid, -coneguda amb el sobrenom de Los Gatos- ha recuperat el so de les gralles i el batec dels castells. El retorn va tenir lloc el mes passat durant la diada castellera en el marc de la Festa Major del Cercle Català de Madrid. Los Gatos van carregar i descarregar un 3d6, acompanyats per les colles convidades de Lleida i de Santpedor.

La colla castellera de Madrid, integrada al grup de colles internacionals, es va posar en marxa el 2017. L’estrena, a la Plaça Espanya de Madrid, va executar dos pilars de 4, acompanyats pels Xoriguers de la Universitat de Girona. De Batlle hi és des del primer dia que va començar a caminar la colla castellera de Madrid, i ha ocupat tots els papers de l’auca: de cap de colla fins a president després de la seva etapa als Marrecs de Salt, quan vivia a Catalunya.

“A Madrid costa d’entendre els castells”, subratlla el president de la colla, Ferran De Batlle

“L’únic referent casteller a Madrid havia estat l’actuació de colles castelleres convidades pel Cercle Català, però l’entitat tenia entre sella i sella, tenir una colla pròpia. I així va ser”, recorda. Des d’aleshores, els assajos van ser al gimnàs del Col·legi Decroly, al carrer Guzman el Bueno, i després de tastar diversos espais actualment ho fan en el nou local del Cercle, al barri de Vallecas.

Foto: Colla Castellera de Madrid

La colla madrilenya havia arribat a comptar amb més d’un centenar d’integrants i ha assolit castells com ara el 2d6, 3d6, 3d6a, 4d6, 4d6a, 5d6 i el pd5. La primera competició oficial va ser el 2018 en el marc de la diada internacional del Concurs de castells de Tarragona. A Catalunya també han actuat a Granollers, Altafulla, Barcelona i Cerdanyola del Vallès.

La progressió de Los Gatos és clara. Així i tot, De Batlle recorda que “quan ja estàvem preparats per tastar algun castell de 7, va arribar la pandèmia. Ens ha fet mal, fins a deixar-nos a la meitat del planter”. Actualment, els assajos hi participen una trentena de persones, i a les actuacions s’apropen a la cinquantena. “Estem recuperant efectius, i l’objectiu abans de l’estiu és alçar un 3d6. La prioritat passa ara per recuperar el nivell que teníem abans de la pandèmia”, subratlla.

Sis anys impregnant la cultura castellera

Des de la posada en marxa de la colla castellera de Madrid, Los Gatos intenten impregnar un dels elements més arrelats de la cultura catalana. El president de la colla subratlla que “a Madrid costa d’entendre els castells” i recorda que “ens van arribar a col·locar bancs al voltant de la pinya perquè el públic no s’hi apropés”. Per això, durant aquests anys, una de les prioritats és “fer molta pedagogia” perquè “la cultura popular participativa a Madrid no és tan arrelada com a Catalunya”.

Un dels grans reptes és convidar les grans colles castelleres de referència en la seva diada: “És un somni que no hi renunciem”, assegura

Habitualment actuen en municipis de la Comunitat de Madrid. “Tot i ser castells de 6, al·lucinen! La rebuda és molt bona”, explica. Aquest dissabte 14 de maig, coincidint amb la festivitat de San Isidro a Madrid, Los Gatos participaran en l’acte d’homenatge a les cases regionals que tindrà lloc a Matadero. “Serà una actuació breu, de només un quart d’hora, on mostrarem a Madrid alguns dels nostres castells, és l’única finalitat”, explica Ferran de Batlle, l’actual president de la colla.

Foto: Colla Castellera de Madrid

El primer cap de setmana d’octubre, la colla castellera de Madrid tornarà a participar en la diada internacional del Concurs de castells de Tarragona, que serà l’únic desplaçament a Catalunya. Una de les peculiaritats de la colla castellera de Madrid és que no tenen padrins: “no és massa habitual”, admet, i avança que la colla castellera del Poble Sec de Barcelona serà la convidada en la diada castellera de Madrid de 2023.

Un dels grans reptes que té el Cercle Català de Madrid és convidar les grans colles castelleres de referència en la seva diada. “És un somni que no hi renunciem”, assegura De Batlle. Ara bé, la prioritat actual és “mantenir la fórmula dels intercanvis entre colles” rebla.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram