Irene Solà ha guanyat el Premi de Literatura de la Unió Europea (EUPL) amb l’obra ’Canto jo i la muntanya balla’, de l’editorial Anagrama. És la distinció que l’EUPL ha fet per a l’Estat espanyol i inclou una quarantena de premiats més. ‘Serem Atlàntida’ (Edicions del Periscopi) de Joan Benesiu, havia estat finalista.

‘Canto jo i la muntanya balla’ és una història que transcórre entre Camprodon i Prats de Molló. Una zona d’alta muntanya i fronterera que, més enllà de la llegenda, guarda la memòria de segles de lluita per la supervivència, de persecucions guiades per la ignorància i el fanatisme, de guerres fratricides, però que encarna també una bellesa a la qual no li calen gaires adjectius.

Solà ja ha estat traduïda a diversos idiomes: en castellà, a l’igual que en català, el publica l’editorial Anagrama; en llengua anglesa, Graywolf Press (USA) i Granta (UK); Seuil pel que fa al francès; Blackie Edizioni per l’italià. I properament ho farà al macedoni, croat i hongarès.

La comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel assegura que “en la pandèmia actual, ens basem més que mai en artistes i autors per ajudar-nos a fer front a l’aïllament del confinament. La lectura és una forma potent de sentir emocions fortes, de ser transportat a un univers diferent en el temps i l’espai”.

El Premi de Literatura de la Unió Europea (EUPL) reconeix escriptors emergents de ficció de tota Europa. El premi inclou 41 països que formen part del programa Europa Creativa: una iniciativa que pretén reforçar els sectors culturals i creatius del continent.