Font: Centre Català de Luxemburg

Els dies 14, 15 i 16 de juny Luxemburg acollirà, de nou, la Trobada de formació per al professor de català de les comunitats catalanes d’Europa. La trobada, que es va haver de suspendre l’any passat per l’aplicació de l’article 155 per part del govern espanyol, aplegarà una quinzena de professors d’Anglaterra, Suïssa, França, Alemanya a la seu del Centre Català de Luxemburg.

Aquesta iniciativa s’inscriu en el Pla de foment de l’aprenentatge de la llengua catalana a l’exterior, que impulsen conjuntament la Secretaria d’Acció Exterior i de la Unió Europea i la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, i reflecteix el compromís institucional en la millora de la qualitat de l’ensenyament de la llengua catalana a l’exterior.

Jordi Gairín, president del Centre Català de Luxemburg, ha explicat a Exterior.cat que “vam impulsar aquesta trobada davant la necessitat que es va detectar que els professors de català de les comunitats catalanes d’Europa els mancava un mètode d’ensenyament de la llengua conjunta. La trobada serveix perquè els professionals debatin i trobin recursos entre ells per millorar l’ensenyament”.

Enguany, la formació ha estat organitzada i autogestionada per primera vegada pel col·lectiu docent. Com en edicions anteriors, pretén esdevenir punt de trobada i d’intercanvi de coneixement i de bones pràctiques del professorat de l’ensenyament de la llengua catalana a l’exterior. En aquesta línia es treballarà en la consolidació de la comunitat de pràctica virtual d’aquest col·lectiu a la plataforma Aula mestra. Gairín assenyala que “s’ha creat un entorn on els professors poden connectar-se en línia entre ells per a compartir recursos”.

En la trobada és prevista la participació de la Dra. Montserrat Vilà Santasusana, de la Facultat de Ciències de l’Educació i de Traducció i Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona, que impartirà un taller sobre estratègies metodològiques per a l’ensenyament de la llengua a l’estranger. A més, la Geganta de Catalans DK i l’Escola Catalana de Londres compartiran experiències d’èxit en l’àmbit de l’ensenyament del català d’infants, adolescents i adults.