Font: ACN

Les companyies catalanes van assolir el màxim històric d’empreses catalanes exportadores regulars amb 17.239 l’any passat. Això vol dir que una de cada tres empreses exportadores de l’Estat està ubicada al Principat. Tot i la recuperació del mercat intern i les vendes a l’estranger suposen prop del 65% del total.

Durant el 2018, Catalunya “ha resistit prou bé” l’alentiment del comerç mundial però la “major exposició a l’entorn internacional” pot afectar el creixement del PIB d’aquest any. El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha destacat que l’economia catalana “va bé” i està “més preparada per afrontar una possible crisi” que abans de la recessió econòmica de fa una dècada.

El president de l’ens cameral barceloní ha destacat que justament la major fortalesa de l’economia ve donada per la creixent internacionalització de les empreses. Canadell ha felicitat el Govern pel seu “lideratge” que ha contribuït a la bona marxa de l’economia catalana i també a les empreses.

La publicació també apunta que el 2018 l’economia catalana s’ha alentit però no ho ha fet a un ritme superior al d’altres economies de l’entorn i té un saldo exterior positiu. L’estudi apunta que Catalunya ja té un PIB un 6% superior al d’abans de la crisi. Tanmateix, el nombre de llocs de treball encara és un 5% inferior. Un dels fets que ho expliquen és que el sector més dinàmic, amb un creixement acumulat del 66% entre el 2007 i el 2018, és el de les TIC.

Poveda ha destacat que siguin “sector més intensius en coneixement”, com el de les tecnologies de la informació i de la comunicació, seguit de les activitats professionals i científiques, amb un augment del 27% les que liderin el creixement. En canvi, les activitats financeres i la construcció han disminuït, amb caigudes del 32 i el 42% respectivament del valor afegit brut (VAB).

La publicació també destaca que la indústria recupera ocupació i representa el 42% del total d’ocupació generada a Catalunya el 2018. Tot i això, no recupera els nivells anteriors a la crisi en part per l’augment de sectors industrials més robotitzats i immersos en la revolució 4.0. D’altra banda, el catedràtic d’Economia Financera de la UPF Oriol Amat ha destacat que les empreses catalanes tenen una estructura financera “molt més sòlida” que la prèvia a la crisi.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram