La consellera Serret durant la reunió amb els delegats en el seu despatx [Foto: Maria Cerezuela / Exterior.cat]

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, s’ha reunit aquesta tarda amb els delegats i delegades del Govern a la Unió Europea per treballar en les accions que duguin a aprovar el català com a llengua oficial a la Unió Europea. En la trobada, a més de Serret, hi han participat tots els delegats dels estats membres de la UE, així com el director general d’Afers de la Unió Europea del Govern català, Gerard Vives.

Els 27 estats membres van ajornar la votació sobre l’oficialitat del català, el basc i el gallec en l’últim Consell General de la UE, celebrat el 19 de setembre. La majoria de socis europeus van expressar dubtes econòmics i jurídics sobre la inclusió d’aquestes llengües i es van emplaçar a continuar treballant per abordar la seva oficialitat en les pròximes reunions.

Després d’anys d’intents fallits i reclamacions, l’oficialitat del català a les institucions europees passarà una revàlida decisiva el 24 d’octubre, quan se celebrarà el pròxim consell general de la UE. Fins aleshores, els delegats compartiran un argumentari amb un posicionament per part del govern que serà la crossa per encetar les converses amb els governs dels diferents països europeus. Aquest argumentari neix de les pors o dubtes que han expressat els mateixos estats en les converses prèvies.

La consellera es reuneix amb els delegats i delegades de la Unió Europea amb la mirada posada al 24 d’octubre

La titular d’Acció Exterior i Unió Europea ha assegurat que la d’avui “és una feina que vam iniciar fa setmanes i ara pren encara més força”. “Estem intentant desenvolupar al màxim tota la nostra capacitat de relació perquè el català sigui una llengua oficial més davant les institucions europees”, ha dit la consellera.

Ambiciosos i prudents
La proposta per a convertir el català en un idioma oficial a Europa es vehicula a través del Ministeri d’Afers Estrangers del govern espanyol i Serret ha parlat sobre el treball conjunt. “Hem mostrat la màxima ambició a l’acció que està fent el govern espanyol i la nostra posició serà d’exigir-li al màxim perquè s’aprovi el català com a oficial”. “Serem el màxim d’ambiciosos i d’exigents per fer que, ben aviat, la proposta d’oficialitat del català sigui aprovada en el si de la Unió Europea”, ha reblat Serret.

La consellera Serret i el director general d’Afers de la UE del Govern català, Gerard Vives, amb els delegats [Foto: M. Cerezuela / Exterior.cat]

Els delegats i delegades que han assistit a la reunió són Ignasi Centelles (Brussel·les); Marie Kapretz (Alemanya); Krystyna Schreiber (Europa Central); Eva Doya (França); Luca Bellizzi (Itàlia); Rui Reis (Portugal); Montserrat Riba (Països Nòrdics i Països Bàltics); i Eric Hauck (Sud-est d’Europa).

Serret ha explicat que “ens traslladen una sensació d’optimisme, però amb tota la cautela; és cert que no hi ha oposicions frontals, no hi ha posicions de veto”. La consellera ho ha reblat afegint que treballaran per consolidar la confiança que l’aprovació del català pugui ser aprovat per la unanimitat dels membres del Consell de la UE.

‘Say yes’, la campanya que demana als estats que votin a favor de l’oficialitat del català a Europa
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram