La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret durant la seva intervenció [Foto: Maria Cerezuela / Exterior]

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret ha passat balanç de la gestió al capdavant del seu departament en un esmorzar de Fòrum Europa, a l’Hotel Palace de Barcelona. Així, la consellera ha assegurat que “en la mesura que estem negociant resoldre un conflicte polític amb el govern espanyol vol dir que aquesta negociació té impacte en totes les dimensions de l’acció de govern”. Serret ha subratllat que “hem estat capaços d’establir aquesta interlocució i de reforçar aquesta posició de respecte mutu”.

Quant a relacions, la titular d’exteriors ha estat taxativa: “hem recuperat la interlocució al màxim nivell a les institucions europees”, en una setmana en la qual Serret i el president Aragonès s’han reunit amb quatre comissaris de la Unió Europea a Brussel·les. “No volem desaprofitar cap oportunitat per establir relacions de confiança, a llarg termini”.

“Hem rellançat el departament”

Des de l’aplicació del 155, Serret ha recordat que “hem rellançat el departament, Catalunya té una acció exterior més forta que mai” i “més presència internacional que mai”. Actualment, el Govern té 21 delegacions que cobreixen 72 països. La titular d’exteriors ha posat en valor que el 2023 es va inaugurar les oficines al Con Sud, els Estats Andins i Corea del Sud, i que és previst que el 2024 treballen en les delegacions del Japó, el sud-est asiàtic i l’Índia.

La consellera ha posat en valor el paper de Catalunya en la Mediterrània: “hem de trobar respostes conjuntes per un repte comú”. En aquest sentit, ha dit que “estem falcant un perfil propi en la cooperació al desenvolupament”.

Una de les accions més rellevants ha de ser la posada en marxa del cos d’acció exterior, que espera que el Parlament aprovi la llei durant aquest darrer any del primer mandat de Pere Aragonès: “és necessari professionalitzar les relacions exteriors, cal retenir i captar nou talent”, ha dit. La consellera ha demanat a la resta de formacions polítiques que “no es dilati el tràmit parlamentari”.

El català a Europa i les eleccions del juny

Serret ha volgut evitar posar terminis a l’oficialitat del català a Europa. “Seguirem reivindicant que cal fer prevaldre els drets lingüístics dels 10 milions de catalanoparlants a la Unió Europea i és fruit d’una llarga reivindicació, una reivindicació compartida”, ha dit la consellera.

“Seguirem posant-nos a disposició de les institucions per a contribuir i ajudar que sigui una proposta sòlida que generi confiança i que es pugui aconseguir aquesta unanimitat durant la presidència belga”, ha subratllat. Així i tot, Serret ha deixat clar que “seguirem amb la màxima exigència al govern espanyol, que és qui té la possibilitat real de guanyar aquesta unanimitat”.

Serret ha estat acompanyada per les conselleres Mas Guix i Verge i l’exconseller Maragall [Foto: Maria Cerezuela / Exterior]

En la seva intervenció, la consellera Serret ha desmarcat sobre els suposats vincles del Govern de Puigdemont amb Rússia. “El Govern Aragonès no ha estat mai en contacte ni amb el govern rus ni amb l’entorn de Putin” i ha deixat clar que el “marc de referència” és la Unió Europea. Del conflicte amb Ucraïna, Serret ha subratllat que “hem d’evitar que l’economia d’Ucraïna col·lapsi”.

Amb la mirada posada a Europa, Serret ha fet referència a les eleccions europees del mes de juny. Així, la consellera ha alertat del possible “augment de les forces populistes d’extrema dreta” que “amenacen el mateix projecte europeu”. Davant d’aquesta amenaça, s’ha “compromès a reforçar totes les aliances per fer avançar una Europa socialment més justa, més verda, més feminista, més pròspera i amb més benestar per a tota la ciutadania”.

Amnistia: “No espero i faig”

L’amnistia també ha estat present en la intervenció de Serret. Després de no ser aprovada aquesta setmana pel no de Junts, la consellera ha fet referència a les paraules del president espanyol, Pedro Sánchez: “Tots els passos que ajudin a refer la confiança i acabar de fer el pas d’aprovar-la són positius”, ha dit.

“La llei és robusta, sòlida i necessària”, ha assegurat. Serret, a l’espera de judici com a membre del Govern Puigdemont en la qual podria ser inhabilitada, ha recordat que “no espero i faig, intento que no em condicioni la meva capacitat de gestió al capdavant del departament”.

Maragall: “Serret és una dona de país, de bon govern”

L’exconseller Ernest Maragall durant la seva intervenció al Fòrum Europa [Foto: Maria Cerezuela / Exterior]

Abans de la intervenció de Serret al Fòrum Europa, qui va ser conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall ha fet de taloner de la consellera. I Maragall s’ha desfet en elogis: “Serret és una dona de país, en tots els sentits. De la terra al govern, de Balaguer arreu del món, de la Unió de Pagesos, a la diplomàtica internacional”.

L’exconseller republicà ha recordat dues vivències personals amb Serret. La primera, a casa seva, mentre l’actual consellera era exiliada a Bèlgica. “Recordo la mirada dels seus pares dient-me: “torneu-nos-la, la volem aquí”, ha explicat Maragall, i ha provocat l’emoció de Serret. I la segona, quan Serret va ser nomenada delegada del Govern davant la Unió Europea: “era la recuperació del dret a l’acció política plena”, ha dit.

De l’actual gestió de Serret al capdavant del departament d’Acció Exterior, Maragall ha assegurat que “Serret ha fixat uns objectius i una estratègia”, tot i que “ho fa sense saber el temps que li queda: mira lluny, actua avui”, ha assegurat. “Serret és la millor consellera, del millor departament i del millor govern de Catalunya”, ha reblat Maragall.

Serret denuncia al Comitè de les Regions que a l’Estat hi ha jutges que “retorcen la llei per raons polítiques”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram