El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, amb un dels satèl·lits [Foto: Generalitat]

Més de 60 estudiants catalans d’ESO, batxillerat i FP van llençar dissabte petits satèl·lits dissenyats per ells mateixos en el marc de la competició #CanSatCat. L’Oficina Europea per a l’Educació en l’Espai (ESERO) de l’Agència Espacial Europea (ESA) celebra cada any el concurs CanSat i aquest és el primer any en què hi participa Catalunya.

Els alumnes van haver de dissenyar, construir i llançar els petits satèl·lits. La competició va ser organitzada per la UPC-ESEIAAT i el Departament de Polítiques Digitals i els guanyadors representaran Catalunya a l’Estat al juliol.

La competició s’emmarca en l’estratègia NewSpace, a través de la qual s’ha fet el llançament del primer nanosatèl·lit de la Generalitat

El sotsidrector de l’ESEIAAT i coordinador de #CanSatCat, David González, ha dit que la competició és “un repte tan tecnològic i científic” ja que no només es tracta que els satèl·lits siguin viables sinó que també han de servir per prendre mesures, com ara la temperatura de l’aire o la pressió atmosfèric, i transmetre aquestes dades per telemetria.

Un cop llençats els satèl·lits, el 9 i 10 d’abril els nou equips participants hauran de presentar davant d’un jurat l’informe final amb l’anàlisi dels resultats obtinguts. L’equip guanyador representarà a Catalunya en la prova estatal de CanSat, que competirà a Granada al juliol.

La competició s’emmarca en l’estratègia NewSpace, a través de la qual s’ha fet el llançament del primer nanosatèl·lit de la Generalitat. Es calcula que el desenvolupament d’aquesta nova economia d’alt valor afegit generarà 1.200 nous llocs de treball en els propers quatre anys i 280 MEUR de facturació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram