
Miquel Fernández fa gairebé 7 anys que resideix a Norman (Oklahoma, Estats Units) [Foto: cedida]
“A través del certificat digital puc sol·licitar el vot pregat. La majoria de gent no té certificat digital, i la clau CTT arriba tard o a misses dites. Cada vegada prego al vot, però ningú m’assegura que pugui exercir el meu dret. Exercir el vot des de l’exterior no pot ser una loteria ni dependre de l’atzar”, explica Fernández a Exterior.cat.
En aquestes eleccions del 14F, assegura que “dubto que m’arribin les paperetes per votar, i si és així, no sé si arribaré a lliurar-les al consolat espanyol”. Un altre obstacle que es troben els catalans a l’exterior és que els consulats espanyols no informen públicament de l’horari de lliurament del vot o la poca disponibilitat horària.
En el cas del 14F, Fernández denuncia que el consulat de Houston (Texas) -és la demarcació que li pertoca- només obre tres hores i tres dies dels cinc laborables de la setmana. “És una demarcació que cobreix 8 estats diferents de l’Amèrica del Nord! Jo visc a Oklahoma, a 8 hores en cotxe de Houston. Conec de catalans que prefereixen votar al consulat, però és una bestiesa”, exclama.
Pagar per votar
Així, si les paperetes li arriben a temps, apareix una altra dificultat. “Perquè la documentació arribi a temps és molt probable que em toqui tornar-me a gratar la butxaca. L’enviament em costa uns 25 dòlars, aproximadament. Ja és trist que hagis de pagar un dret legítim com el d’exercir el vot”, confessa.
Fernández recorda que Correus “et retorna 5,76 dòlars. Ho fan amb una carta que hi ha un codi MTS, que després has d’anar a cobrar en una oficina als Estats Units”. De les darreres eleccions de 2019, el català resident a Oklahoma ha rebut una carta fa poques setmanes amb una errada que clama al cel: “em diuen que hi ha hagut un error de Correos i que el cobrament de 5,76 dòlars l’he de fer a l’estat d’Arkansas, quan jo visc a Oklahoma… Evidentment, el termini de cobrament ja ha finalitzat”.
L’odissea del vot exterior no acaba quan la papereta arriba al consulat. Aleshores comença l’operació retorn cap a Catalunya. “No només hi ha un temps límit per votar al consolat sinó també que arribi després a comptabilitzar-se. Si l’enviament es fa el 15 de febrer, el vot no arribarà al recompte”, avisa.
Responsabilitats compartides
L’odissea que viuen els catalans i catalanes a l’exterior es repeteix en cada convocatòria. En les eleccions del proper 14F, el vot exterior tocarà fons. Segons dades del Govern, s’han acceptat un total de 15.509 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l’estranger per votar el 14-F. És a dir, un 60% per cent menys respecte a les eleccions del Parlament de 2017.
“Serà la convocatòria amb menys participació. No m’estranya gens. El vot pregat en lloc d’afavorir la participació, provoca l’efecte contrari: desincentivar-lo”, rebla Fernández. Té clar que la solució passa per aplicar el vot electrònic i amb uns terminis temporals més llargs.
“La culpa és d’Espanya però també ho és dels partits polítics catalans, qui en el seu moment van votar a favor del vot pregat. És molt trist que es vulgui fer una República catalana i no hi ha voluntat política per disposar d’una llei electoral pròpia. Ens ho hauríem de fer mirar”, conclou.