Foto: Ràdio Arrels

L’escriptora nord-catalana Eliane Thibault Comelade (Rigardà, Conflent, 1928) ha mort als 93 anys aquest dimecres segons ha avançat Ràdio Arrels. Especialitzada en la recerca i divulgació gastronòmica i especialista de la cuina catalana, Comelada ha estat l’escriptora nord-catalana amb més títols publicats que li va permetre rebre la Creu de Sant Jordi, el 2009.

Filla de mestres d’escola, Comelada va exiliar-se al camp d’Argelers amb els seus pares quan tenia 11 anys. Va cursar estudis superiors en higiene i ciències de l’alimentació a París on va formar part de la primera promoció. Així va publicar diversos manuals pedagògics d’un àmbit que gairebé ningú havia escrit res fins aleshores.

De tornada a Perpinyà, va conèixer l’historiador Josep-Maria Batista i Roca, polític català exiliat al Rosselló que l’introdueix a la cultura catalana. Cuina Rossellonesa i de la Costa Brava (Barcino, 1968) va ser la seva primera obra publicada en català. La seva obra mestra va ser La Cuisine Catalane (1978), dos volums que es reedita regularment.

Va ser professora, membre del Cercle d’Investigació i Documentació Medieval de Catalunya (CIDOMCAT) i directora dels Tallers de cuina de Catalunya Nord que va fundar en 1985. Eliana Comelada és la mare del pianista i compositor Pascal Comelade.