
Rosario Palomino participant en l’acte de l’11 de setembre passat a Barcelona [Foto: X]
Palomino va aterrar a Barcelona fa més de 30 anys. Ho va fer procedent del Perú mentre estudiava Psicologia a la Universidad San Marcos on van esclatar les protestes del ‘Sendero luminoso’ que va generar una vaga sense precedents en el seu país d’origen. “Els meus germans vivien a Barcelona i la meva intenció era quedar-m’hi quinze dies…”, explicava a Exterior.cat.
Nascuda a Perú, Palomino va arrelar a Catalunya i va ser una gran defensora de la llengua catalana
Des del primer dia, Palomino va triar la llengua catalana “com a eina d’integració” a la universitat, on va finalitzar la seva carrera de Psicologia. “El català és una llengua dolç i elegant”, confessava. “L’objectiu conscienciar els catalanoparlants perquè no canviïn de llengua quan creuen, ja sigui per l’accent o els trets físics, que el seu interlocutor no és nascut a Catalunya”, subratllava. La campanya, segons Palomino, ha anat sumant catalans nascuts arreu del món que defensen “la llengua que ens uneix, que ens iguala, que ens agermana: La llengua catalana”.
En el lliurament dels Premis FIEC 2023, Palomino juntament amb l’escriptor Enric Larreula van recollir la distinció per a Casals en Xarxa, un programa a càrrec dels casals catalans de Guayaquil i Quito, i la col·laboradora de RAB Ràdio, Mercè Porqueras.
La campanya ‘No em canviïs la llengua’ obre la mirada cap a l’estranger