Rosario Palomino participant en l’acte de l’11 de setembre passat a Barcelona [Foto: X]

L’activista del català Rosario Palomino ha mort aquest dimarts a Barcelona als 53 anys. “No em canviïs la llengua, si no mai l’aprendré”. Aquesta era la resposta que Rosario Palomino (Lima, Perú, 1971) pronunciava cada vegada que els catalanoparlants autòctons s’hi adreçaven. “Ja sigui per l’accent o els meus trets físics, majoritàriament sempre se m’adrecen en castellà. Per aquest motiu vaig impulsar la campanya ‘No em canviïs de llengua’”, explicava en una conversa a Exterior.cat.

Palomino va aterrar a Barcelona fa més de 30 anys. Ho va fer procedent del Perú mentre estudiava Psicologia a la Universidad San Marcos on van esclatar les protestes del ‘Sendero luminoso’ que va generar una vaga sense precedents en el seu país d’origen. “Els meus germans vivien a Barcelona i la meva intenció era quedar-m’hi quinze dies…”, explicava a Exterior.cat.

Nascuda a Perú, Palomino va arrelar a Catalunya i va ser una gran defensora de la llengua catalana

Des del primer dia, Palomino va triar la llengua catalana “com a eina d’integració” a la universitat, on va finalitzar la seva carrera de Psicologia. “El català és una llengua dolç i elegant”, confessava. “L’objectiu conscienciar els catalanoparlants perquè no canviïn de llengua quan creuen, ja sigui per l’accent o els trets físics, que el seu interlocutor no és nascut a Catalunya”, subratllava. La campanya, segons Palomino, ha anat sumant catalans nascuts arreu del món que defensen “la llengua que ens uneix, que ens iguala, que ens agermana: La llengua catalana”.

En el lliurament dels Premis FIEC 2023, Palomino juntament amb l’escriptor Enric Larreula van recollir la distinció per a Casals en Xarxa, un programa a càrrec dels casals catalans de Guayaquil i Quito, i la col·laboradora de RAB Ràdio, Mercè Porqueras.

La campanya ‘No em canviïs la llengua’ obre la mirada cap a l’estranger
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram