Font: Institut Ramon Llull

Aquest dijous 5 de desembre (12.30 pm) tindrà lloc un col·loqui sobre la col·lecció de cartes entre Pablo Picasso i el seu amic i biògraf Jaime Sabartés a la New York University. Serà a càrrec de Margarida Casacuberta, professora de la Universitat de Girona.

Pablo Picasso i Jaime Sabartés: Epistolari, 1936-1945, està dividit en dues col·leccions documentals actualment disponibles per a la investigació, consta de 1.050 cartes de Sabartés a Picasso (Musée Picasso, París) i unes 700 cartes de Picasso a Sabartés (Museu Picasso, Barcelona).

Aquest epistolari permetr l’exploració de dues carreres artístiques i professionals al llarg del trastorn polític i històric del segle XX. Aquests escrits també permeten ser testimoni del procés d’invenció’ de la figura de Picasso per part de Sabartés, un dels seus primers biògrafs.

Margarida Casacuberta és doctora en filologia catalana (UAB) amb una tesi titulada Santiago Rusiñol: Vida, literatura i mite (1993) i professora de literatura catalana contemporània de la Universitat de Girona. En el marc de la seva dedicació a l’estudi del modernisme des d’una perspectiva cultural, ha estudiat les relacions entre Rusiñol i Picasso i la figura intel·lectual de Jaume Sabartés.

Així va publicar Els museus imaginaris de Rusiñol i Picasso: entre mirall imaginari i mausoleu de l’artista modern; Picasso vers Rusiñol (2010) i Don Julián i Son Excellence, de Jaume Sabartés: dues contribucions a la novel·la del dictador del secretari de Picasso, a la revista Iberoamericana (2015).