Font: Centre Antoine Lacassagne de Niça

Nova mostra de solidaritat a la catalana. Aquest cop a Niça (França). Una noia, de 27 anys i veïna del Vallès Oriental, se sotmetrà a un tractament de protonteràpia fruit d’un càncer al paladar a l’Institut Méditerranéen de Protonthérapie del Centre Antoine Lacassagne de Niça. La noia, qui vol mantenir l’anonimat, rebrà un tractament després que se li hagi reproduït la malaltia tres anys després del primer diagnòstic.

El mes de maig passat, els metges van confirmar que se li havia reproduït la malaltia. L’equip mèdic va proposar a la família de la jove vallesana dues opcions: radioteràpia a Barcelona o protonteràpia a França. “Vam decidir-nos per la protonteràpia”, explica a Exterior.cat la mare de la jove, Núria SI. Fa pocs dies van rebre la confirmació del centre de Niça, a l’espera de conèixer les dates del tractament.

En una d’aquestes nits d’estiu i mentre conversava telefònicament amb una amiga, Núria SI va connectar-se a Internet amb la intenció de conèixer si hi havia catalans a Niça. El cercador de Google la va portar fins al web Catalansalmon.com, un portal creat per l’informàtic Sergi Marzabal, un català que actualment resideix al Brasil. “Vaig enviar un missatge a l’administrador perquè volia contactar amb catalans de Niça. Volia que m’expliquessin com podríem afrontar una adaptació la més ràpida possible de vuit setmanes aproximadament”, diu la mare.

CATALANSALMON.COM ACTUA DE DESLLORIGADOR

“Marzabal -administrador del web- va respondre’m molt aviat i, ràpidament, va connectar-me amb un grup de catalanes que van posar-me en contacte amb mi”, recorda Núria SI. A partir d’aleshores tot es va desencadenar. Aquest grup està format per famílies mixtes formades per homes francesos i dones catalanes. Una de les dones que va contactar amb la mare de la jove vallesana va ser Anna Martín (Barcelona, 1984) que fa més de 10 anys que viu a Niça. És analista de dades de l’empresa Amadeus i ha ofert a la família vallesana un web especialitzat en habitatges de lloguer de segona mà. Martín diu que “l’habitatge serà imprescindible i aquest web és perfecte perquè les operacions es fan entre particulars”.

Una altra de les dones que formen part d’aquest grup -de Whatsapp inclòs- és la Clara López (Maó, 1985), qui es dedica al ticketing. Una bona amiga de López va viure un cas semblant que la família vallesana: “el fill de la meva amiga també va haver de superar un càncer. Parlar amb una família que ha passat un cas semblant i, sobretot, explicar-li com funciona el sistema sanitari francès també pot ser un bon ajut en l’estada a Niça”, explica la menorquina. A més, ha recomanat el fisioterapeuta Gerard Camps, un català resident a Niça. “Durant el procés del tractament la noia necessitarà sessions de fisioteràpia i ja ens hi hem posat en contacte perquè l’atengui”, reconeix López.

Cristina López (Granollers, 1986), viu a Niça des de fa una dècada i treballa en el sector automobilístic. “M’he ofert a fer-li els tràmits en el lloguer d’un cotxe però també en la traducció de documents del francès al català”, diu. López és una de les ànimes d’aquest grup de dones catalanes en la zona dels Alps Marítims. I d’una a l’altra fins a reblar el clau amb Roser Buscà (Mataró, 1967). Investigadora en biologia cel.lular i molecular del càncer que treballa al Centre Antoine Lacassagne de Niça, on la jove vallesana rebrà el tractament de protonteràpia.

“En l’únic país del sud d’Europa que es fan aquesta mena de tractaments és a França. I és més, els aparells de protonteràpia només es disposa a París, Caen i Niça. El Centre Antoine Lacassagne és un lloc de referència a Europa en la lluita contra el càncer”, subratlla Buscà. Així, explica que “comparteixo els mateixos espais que l’equip mèdic que tractarà la noia catalana, tinc interacció temàtica amb metges especialistes radioterapeutes”, cosa que permetrà que “si els meus col·legues i la família m’autoritzen m’ofereixo a ajudar en tot allò que pugui amb l’únic objectiu de millorar la vida hospitalària de la noia perquè pugui superar un mal tràngol com aquest”.

Davant d’aquestes mostres de solidaritat, Núria SI confessa que “és d’una gratitud molt gran rebre tantes facilitats per part de persones que només t’uneixen el lloc on vam néixer. He viatjat moltíssim per la feina i quan trepitges un lloc nou és molt bo trobar-te persones amb un cor gegant. Els vull donar públicament les gràcies”, diu la mare de la jove. Mentre la família espera la data d’inici del tractament, a Niça ja han posat el primer granet de sorra perquè els dos mesos d’estada en terres franceses no sigui tan costerut.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram