Foto: El jugador d’Artés, Nil Sabata, davant de la costa d’Irlanda [cedida]

Cork és una ciutat de la costa d’Irlanda, que travessa el riu Lee i que connecta al mar a través del port. Un dels elements més emblemàtics és el campanar de l’església de Shadon -oficialment dita església de Santa Anna-. Al cor de Cork, hi viu Nil Sabata (Artés, 1996) amb la seva parella, Laia. De dos metres i cinc centímetres, Sabata ha trobat el seu lloc al Nepture BC, on el curs passat va ser escollit dins l’equip ideal de la Super League irlandesa.

Uns anys enrere, Nil Sabata era considerat un dels jugadors de bàsquet amb més projecció de Catalunya. Després de forjar-se a la base del Bàsquet Manresa, va jugar com a cedit al BC Martorell -Lliga EBA- juntament amb Guillem Jou -ara, capità del primer equip del club del Bages a l’ACB-. De Martorell va fer el salt a Tarragona, a LEB Plata.

Entre el bàsquet i els estudis d’enginyeria química, l’exigència començava a apoderar-se de Sabata. Fins al punt que va prendre una de les decisions més rellevants de la seva vida: “tenia contracte de cinc anys amb el Manresa com a professional, però ja no gaudia com abans. Vaig decidir que volia seguir jugant a un nivell alt, però amb la possibilitat de gaudir d’altres coses”, confessa.

Desvinculat del club bagenc va incorporar-se al CB Vic, a Lliga EBA, primer, amb Dídac Herrero. “Em vaig retrobar amb mi mateix, treient-me la pressió que havia tingut fins aleshores i gaudint moltíssim. Tant que vam acabar ascendint a LEB Plata”, recorda. L’any següent, però els osonencs van perdre la categoria.

D’ARTÉS A CORK

Després de dues temporades a Vic, Sabata considera que “volia treballar com a enginyer i, al mateix temps, seguir gaudint del bàsquet. Catalunya no era el millor escenari per a fer-ho, així que la sortida era fer-ho a l’estranger”, explica. Així que va començar a fer una cerca de quina seria la seva millor opció. “La proposta d’Irlanda em va seduir del tot, on puc combinar la meva passió pel bàsquet i l’enginyeria lligada a l’àmbit farmacèutic”, diu.

L’estiu de 2019, Sabata va deixar Artés per anar a viure a Cork, on va incorporar-se com a jugador professional del Neptune BC i, al mateix temps, com a enginyer a l’empresa Process Facilities Group International. Als seus 24 anys, Sabata té clar que “la meva aposta ha estat per la feina. El bàsquet a Irlanda s’adapta perfectament al que jo buscava. No tinc l’exigència de Manresa, i ara torno a gaudir fent l’esport que sempre m’ha agradat d’una altra manera”, admet Sabata.

Al costat de la seva parella i en un entorn allunyat de casa, l’artesenc s’ha retrobat a sí mateix. “Fins ara només havia pensat en el bàsquet i m’havia oblidat d’altres coses. Ara, les puc gaudir i això m’ha generat un equilibri emocional que necessitava. És un somni fet realitat”, explica. A Cork, el jove d’Artés només pensa en seguir creixent professionalment, perfeccionar l’anglès i exercint el seu lideratge a la pista.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram