Foto: Freepik

Les exportacions del sector agroalimentari català han assolit un nou rècord amb 15.727 milions durant el 2024, un 2,6% més en valor que l’any anterior. El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, ha aplaudit aquestes xifres tenint en compte que el conjunt de les exportacions de l’economia catalana es van reduir l’any passat.

Segons les dades de Prodeca, l’empresa pública adscrita al departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, un de cada set euros exportats per Catalunya prové del sector agroalimentari català. Ordeig també ha assegurat que la Generalitat disposa de “plans de contingència” a possibles aranzels dels Estats Units i ha apostat “vinguin aranzels o no” per diversificar i “buscar com més mercats millor”, com per exemple a l’Àsia, els Emirats o Sud-Amèrica.

El conseller ha explicat que actualment hi ha més de 3.193 empreses exportadores, un 6,6% més que el 2023 i ha destacat que vuit de cada deu són pimes, que contribueixen amb un 11% del total de les vendes a l’exterior. “Trenquem mites, sembla que només pot exportar la gran empresa”, ha assenyalat en la roda de premsa per presentar els resultats de les exportacions. A més, ha afegit que una de cada quatre empreses exportadores a l’Estat és catalana, amb un 27,5% del total.

Segons el conseller, el mercat que ha tingut millor comportament és l’europeu, ja que disposa d’una major estabilitat institucional amb una xarxa de distribució més “segura i ràpida”. “Potser no hi hem donat molta importància però cal posar-ho en valor”, ha dit Ordeig, que ha subratllat que el sector agroalimentari exporta a 200 països. De fet, les vendes als països europeus ha pujat prop de vuit punts percentuals des del 2022, del 55,85% al 63,66%.

Un de cada set euros exportats per Catalunya prové del sector agroalimentari català

Ordeig també s’ha referit a la possible imposició d’aranzels per part dels Estats Units i ha assegurat que la Generalitat té a punt “plans de contingència”. No obstant això, ha comentat que cal “buscar com més mercats millor” encara que al final no s’apliquin els aranzels.

En total, les vendes del sector agroalimentari català als Estats Units ha pujat fins als 558 milions d’euros, després que de gener a novembre la xifra ja fos superior a la de tot el 2023. L’aplicació dels aranzels suposaria un impacte econòmic de 45 milions d’euros.

D’acord amb les dades de Prodeca, el sector agroalimentari català és el tercer sector econòmic exportador darrere les semifactures i els béns d’equip. Per subsectors, el ‘fine food’ -productes d’alta qualitat com dolços, cafè, cacau, infusions o snacks, entre d’altres- es va situar en primer lloc per primera vegada i va concentrar el 33% de les vendes a l’exterior, amb 5.213 milions d’euros, un 9,63% més en valor i un 5,01% més en volum. Els principals mercats de destí van ser els europeus (+10,85%), els asiàtics (+11,35%) i el nord-americà (+9,32%).

El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig [Foto: Lluís Sibils / ACN]

El conseller Ordeig aposta per diversificar els mercats hi hagi “aranzels o no” dels Estats Units

A continuació, la carn i els embotits van sumar 5.090 milions d’euros, en aquest cas un 4,83% menys en valor i un 4,97% menys en volum. La directora de Prodeca, Dèlia Perpiñá, ho ha atribuït a una estabilització de la demanda global i abuna menor dependència del mercat xinès (-26,18%) pel que fa al porcí. Precisament, el porcí representa el 60% de l’exportació càrnia i el 2024 va reduir el seu volum i el seu valor per la reducció de les vendes al gegant asiàtic, tot i que s’ha pogut veure compensat pel descens de la producció a Europa i ha pogut cobrir el dèficit en mercats europeus, segons ha detallat Perpiñá.

Pel que fa a la carn de boví va pujar un 32,17% gràcies a la recuperació del mercat algerià i a l’augment de la demanda a Portugal i Itàlia, on es van registrar increments del 15,80% i el 6,79%, respectivament.

En tercer lloc, les exportacions dels olis i vegetals a l’estranger van arribar als 1.458,18 milions d’euros, un 13,3% més en valor però, en canvi, un 7,98% menys en volum; seguit de la fruita i horta, amb 1.422,31 milions d’euros, un 3,59% més en valor i un 5,76% en volum. En aquest sentit, destaca l’augment de les exportacions als Estats Units, fins a doblar-les (+104%), seguit d’Itàlia (+60,42%) i Japó (+40%).

A més, distància, el vi va fer vendes a l’estranger per valor de 621,95 milions d’euros, un 0,35% menys en valor i un 10,19% menys en volum. En aquest subsector, van destacar les vendes als Estats Units (+10,44%) i Canadà (+7,36%) i els descensos a Alemanya (-36,51%) i Suïssa (-17,82%).

Les exportacions catalanes el 2024 gairebé repeteixen la xifra rècord de l’any anterior
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram