Foto: Onze

A la vigília de la Diada Nacional de Catalunya, s’ha donat a conèixer Onze, el primer banc català fora de l’abast de Madrid, és a dir del Banc d’Espanya tal com ha avançat ElMón. L’ha impulsat el think tank Unitat per la Independència per convertir-se en una entitat financera amb llicencia bancària a fora de l’Estat espanyol per tal de no dependre del Banc d’Espanya.

L’estructura de l’empresa consta, d’una banda, d’una fundació, els primers donants i inversors, que seran principalment empresaris catalans. En l’actual fase de fundraising, esperen reunir fins a 15 milions d’euros i volen que com a mínim la meitat provingui d’inversors del teixit productiu català. En una segona etapa es dirigiran als mercats per seguir la capitalització amb més inversors externs.

Onze no tindrà la fitxa bancària a l’Estat espanyol, sinó que l’ubicarà en un altre país de la Unió Europea, per trobar-se sota l’empara del BCE. Neix en la nova onada de bancs de nova generació, més competitius i rendibles, gràcies a la rebaixa de les barreres d’accés al sector, propiciada per les noves tecnologies, com ara Monzo, N26, starling Bank o Revolut.