
El palmer Joan Vaqué, de Palmes Viaplana, elabora una palma de Setmana Santa [Foto: Ariadna Escoda / ACN]
El palmer Joan Vaqué apunta que tot i que aquest canal de venda es va obrir fa 7 anys, no va deixar de ser testimonial fins l’esclat de la pandèmia. “Quan obres una botiga en línia, t’obres al món. La majoria de comandes són de Catalunya o l’estat espanyol, però també en tenim de França, Itàlia, Andorra o els Estats Units”, explica Vaqué.
“Ens preocupa que la gent no s’adoni que té al davant un producte que es fa a mà i un a un”, lamenta el palmer Joan Vaqué
Entre els compradors hi ha dos perfils: d’una banda, els que mantenen la tradició religiosa i de l’altra, els que valoren la importància d’un producte totalment artesanal. Tot i el pas dels anys, el disseny i elaboració de les palmes i palmons no ha canviat, segons Vaqué. Per contra, la manera de comercialitzar aquests productes artesanals sí que ha variat substancialment.
Entre les dificultats a les quals ha de fer front aquesta empresa familiar s’hi troba la pèrdua de valorització per part del públic. “Ens preocupa que la gent no s’adoni que té al davant un producte que es fa a mà i un a un”, lamenta Vaqué.
Després de quatre generacions, el relleu generacional és l’altre repte pendent de superar en un negoci com el de Palmes Viaplana.