Panamà, que històricament ha estat una terra d’acollida de referència de la diàspora catalana, compta amb un dels casals catalans del món acabats de sortir del forn. El 23 d’abril de 2019, un grup de catalans residents majoritàriament a l’entorn del canal van posar en marxa el Casal Català de Panamà. La presència de la Covid-19 va impedir, la setmana passada per Sant Jordi, bufar l’espelma del primer aniversari.

El president de l’associació, Carles Gisbert (El Masnou, 1976) assegura a Exterior.cat que “tenint en compte que la comunitat catalana sempre ha acompanyat activament en el desenvolupament i creixement de Panamà durant tota la seva història no enteníem com era possible que no estiguessim organitzats en un casal català”.

El casal està superant els tràmits administratius de Panamà i el Govern de la Generalitat per obtenir l’oficialitat. El president explica que”tenim la voluntat de ser un instrument per a la difusió de la llengua i la cultura catalanes, fomentant l’intercanvi cultural i cívic, reforçant les relacions entre Catalunya i Panamà”.

Gisbert és un empresari català resident a Panamà des de fa 14 anys. “La llavor d’acabar constituïnt un casal va ser, precisament, fruit d’unes trobades quinzenals que fem empresaris catalans i panamenys per establir relacions i experiències”. L’única referència catalana a Panamà va ser un Cercle Català que, segons Gisbert, “depenia del Centro Cultural de España”.

Un projecte anomenat ‘Petjades’ ajuda a identificar els catalans que van emigrar a Panamà. “Aquest projecte ens permet tenir memòria històrica perquè molts cognoms il·lustres de la cultura panamenya tenen el seu origen a Catalunya”, rebla Gisbert.

UN PAÍS AMB 1.700 CATALANS

Actualment, Panamà compta amb 1.700 catalans dels quals, “més d’un centenar ja s’han sumat al casal, la majoria catalans emigrats a Panamà i d’altres panamenys descendents de molts catalans que van aterrar en aquest país i que tenen una història al darrera fascinant”, diu Gisbert.

En un sol any, les activitats festives del Casal Català de Panamà han estat la celebració de Sant Jordi, la revetlla de Sant Joan, la celebració de l’11 de Setembre i un sopar de Nadal. El president afegeix que “també fem esmorzars de negocis entre empresaris catalans i panamenys”. El 23 d’abril passat, era previst un concurs literari, però la pandèmia mundial de la Covid-19 ha frenat l’activitat del casal. N’hi ha d’altres de previstes com un cicle de cinema en català, concerts o exposicions culturals.

Un altre dels reptes a curt termini és el vincle que s’està cultivant entre els casals més propers: Colòmbia i Costa Rica. “Tenen molta història al darrera i un dels objectius és compartir activitats i experiències per enfortir la presència catalana en aquesta part de Sud-amèrica”. Amb aquest nou casal, Catalunya consolida el seu creixement en les comunitats arreu del món.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram