Font: Casa de la Generalitat Perpinyà

La Casa de la Generalitat a Perpinyà acull fins el 30 d’abril, l’exposició Pompeu Fabra. Una llengua completa‘ en què es repassa l’aportació del mestre Fabra a la llengua catalana i l’impuls que el seu treball va suposar per la modernització del català. És una mostra itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística anb motiu de l’Any Fabra que va impulsar la Generalitat de Catalunya l’any 2018 coincidint amb el 150è aniversari del seu naixement i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana.

La mostra compta amb vuit blocs expositius presenten de manera planera i amena les dimensions científiques i socials de l’obra de Fabra i els elements principals de la seva biografia. L’exposició ha estat elaborada per l’empresa BPdisseny i el disseny gràfic d’Anna Jordà, guionada per Josep Penya amb l’assessorament del comissari de l’Any Fabra, Jordi Ginebra. Inclou un audiovisual basat en l’espectacle inaugural de l’Any Fabra que va tenir lloc al febrer a Badalona.

L’espectacle va comptar amb les actuacions de Pere Arquillué llegint un fragment d’Homenots, de Josep Pla; Manel Barceló interpretant un text de J. V. Foix; Pablo Dergui recitant L’aperitiu de Sagarra; Oriol Genís emulant Gabriel Ferrater amb fragments d’una conferència; Marta Angelat recitant la IX de les Elegies de Bierville; Carme Sansa llegint El meu poble i jo, d’Espriu i Rosa Cadafalch declamant poesies de Joan Brossa i Pere Quart, a més d’actuacions de Cesc Gelabert, amb un fragment del seu espectacle Escrit en l’aire, el petit monòleg de Jordi Oriol, Fabracedari, i actuacions a càrrec de Maria Hinojosa (veu) i Francisco Poyato (piano), que interpreten lieds de Toldrà i Mompou.

A més de la versió catalana, l’exposició disposa de versions en occità, castellà i anglès, atès que la figura de Fabra com a científic i lingüista transcendeix el domini lingüístic del català i pot resultat d’interès més enllà dels territoris on es parla.