Font: Casa de la Generalitat de Perpinyà

La Casa de la Generalitat de Catalunya, a Perpinyà, s’afegeix a la commemoració del 80è aniversari de la Retirada, un dels episodis centrals en la memòria col·lectiva de Catalunya. El drama de l’exili i el patiment dels refugiats s’ha transmès al llarg dels anys i de generació en generació com una condemna irremeiable, com un dolor impossible de reparar. Precisament, i amb l’objectiu de fer memòria i adquirir consciència sobre les circumstàncies d’aquell moment, la Casa de la Generalitat ha previst un programa d’activitats relacionades amb l’exili de 1939.

El primer acte tindrà lloc aquest dijous 7 de febrer amb la inauguració de l’exposició Exilis, fronteres, desarrelaments i que es podrà visitar a la Casa de la Generalitat de Perpinyà fins el 10 d’abril. Es tracta d’una mostra pictòrica i literària a càrrec del pintor Carles Vergés i del poeta Víctor Sunyol on plantegen una aproximació emotiva, lírica i, al mateix temps rigorosa, de l’experiència de l’exili.

A més d’aquesta exposició al Casa de la Generalitat a Perpinyà ha programat quatre actes més. El 28 de febrer tindrà lloc un col·loqui amb la presència de testimonis directes de la Retirada: Serge Barba, fill de la Maternitat d’Elna i d’Asunció Aylagas, i Joan Pacheco acompanyats de l’historiador Enric Pujol. El 20 de març es farà una taula rodona sota el títol Batlles i elegits de la Catalunya Nord per exposar el pes que va tenir la Retirada durant els mandats amb la participació de representants de l’àmbit polític de la Catalunya nord.

El 2 d’abril, la filòloga romanista Elena de la Cruz farà una xerrada dedicada a la figura d’Antoni Rovira i Virgili, qui va ser president del Parlament de Catalunya a l’exil, un cop consumada la desfeta republicana. Finalment, i com a clausura de l’exposició Exilis, fronteres, desarrelaments, la Casa de la Generalitat reunirà el 9 d’abril els seus dos creadors, Carles Vergés i Víctor Sunyol, en una conversa sobre art, exili i creació amb l’historiador Eric Forcada.