
El delegat del govern català a Portugal, Rui Reis, durant la seva intervenció en l’obertura del congrés [Foto: Govern]
“Iniciatives com aquesta són una eina d’alt valor per a la promoció de la cultura catalana i l’impuls de les relacions amb la portuguesa. A més, en aquesta proposta es pren com a base un dels eixos centrals de la Delegació: l’àmbit universitari i, concretament, el treball d’aproximació entre universitats catalanes i portugueses. Per això avui som aquí, per donar suport al coneixement de la literatura catalana a Portugal i, de retruc, continuar impulsant les relacions amb els centres d’ensenyament superior”, defensa Rui Reis.
A Reis l’han acompanyat la directora de la Facultat de Lletres de la Universitat de Porto, Paula Pinto Costa; la coordinadora del Centre d’Investigació Transdisciplinària Cultura, Espai i Memòria (CITCEM), Inês Amorim; i el professor Francisco Topa, de la comissió organitzadora. El lector de català a la Universitat de Lisboa, Xavier Magrinyà, és l’encarregat de tancar la jornada, que compta amb quatres converses d’acadèmics, escriptors i traductors catalans i portuguesos.
Promoció de la literatura catalana
Un dels eixos centrals de la tasca de la Delegació del Govern a Portugal és la promoció de la llengua i la cultura catalana. En l’àmbit de la literatura, el passat 23 d’abril va organitzar, com cada any, la Diada de Sant Jordi. En aquest cas, va ser a l’emblemàtica Universitat d’Évora amb una conferència de la professora de Filologia Portuguesa a la Universitat de Barcelona, Isabel Soler, sobre la tradició de Sant Jordi i la literatura contemporània catalana.
A més, a la mateixa universitat, els escriptors Tina Vallès i Gonçalo M. Tavares van ser els convidats d’honor per identificar les connexions actuals entre ambdues cultures en l’acte “Les literatures catalana i portuguesa en l’àmbit dels estudis ibèrics” organitzat per la Delegació del Govern a Portugal i la Càtedra d’Estudis Ibèrics de la Universitat d’Évora el passat novembre. El professor de Filologia Francesa i Romànica de la UAB, Jordi Cerdà, va ser l’encarregat de moderar la conversa entre els dos autors.
Reforç de les relacions universitàries
La delegació del Govern a Portugal ha construït relacions institucionals amb actors del sector universitari arreu de la geografia lusitana. L’abril passat, una delegació de la Universitat de Coïmbra, encapçalada pel vicerector de les Relacions Externes i Alumni, João Nuno Calvão da Silva, i acompanyada pel delegat Rui Reis visitava Catalunya per tancar col·laboracions en les àrees de mobilitat i investigació acadèmica. La delegació del Govern a Portugal va organitzar la visita amb la col·laboració del Departament d’Universitats i Recerca i dels centres catalans involucrats en la visita (Biocat, UAB, UB i UPF).
A més de la Universitat de Coïmbra, s’han establert relacions amb altres universitats referents, com l’ISCTE i l’Escola Superior de Comunicação Social (Lisboa), la Universitat d’Évora (Alentejo) i l’Institut Politècnic de Viana do Castelo (Nord). Aquestes relacions són imprescindibles per a la tasca d’estrènyer relacions entre centres catalans i portuguesos, un dels pilars d’acció de la delegació.
La delegació del govern català a Portugal crea ponts amb la Universitat de Coïmbra