Una de les actuacions de la cultura catalana en l’Aplec a Eslovàquia ]Foto: Adifolk]

Prešov acull aquest cap de setmana el 36è Aplec internacional de cultura catalana. La delegada del Govern a Europa Central Krystyna Schreiber ha presidit l’acte juntament amb l’alcalde de la ciutat Frantisek Ol’ha. Es tracta de l’aplec més gran de cultura popular catalana celebrat fora del país, que anualment organitza Adifolk.

Enguany, l’associació presidida per Ivan Besora ha desplaçat més de 650 catalans per actuar i mostrar les tradicions catalanes durant tres dies als habitats de la tercera ciutat d’Eslovàquia. Punt de pas històric entre Hongria i Polònia i localitzada a tant sols 100 quilòmetres d’Ucraïna, Presov és una ciutat universitària i capital cultural rellevant del país.

La delegada ha destacat la força que té la internacionalització de la cultura popular com un instrument que actua de “finestra” de Catalunya al món, ajudant així a explicar qui són les catalans i també fomentant “noves connexions” entre persones de diferents comunitats, municipis i països.

Al seu torn, l’alcalde Frantisek Ol’ha ha celebrat l’APLEC com una “gran oportunitat” per descobrir la diversitat de cultures i experimentar “alguna cosa nova”. Segons l’alcalde, els catalans podran trobar en aquesta ciutat eslovaca moltes idees noves i inspiració.

Des d’ADIFOLK, Ivan Besora ha agraït a la ciutat que s’hagi abocat amb l’Aplec i s’ha mostrat convençut que tindrà una “gran repercussió entre els eslovacs”.

El programa de tres dies inclou des de cercaviles on participen tots els grups a una nit de foc amb els diables, castellers, sardanes, balls populars i el cant coral. L’any passat, per la col·laboració de la delegació amb Adifolk iniciada al 2022, l’APLEC es va celebrar també a Europa Central (Villach, Àustria).

La presentació de l’Aplec a l’ajuntament de Prešov amb la delegada del Govern, Krystina Schreiber [Foto: Adifolk]

L’Aplec Internacional 2024 a Prešov reunirà més de 600 actuants de la cultura popular catalana
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram