Segons dades fetes públiques per l’Oficina del Cens Electoral de Residents Absents (CERA), amb data 1 de gener de 2019, la població catalana a l’exterior, inscrita al CERA, major de 18 anys i amb dret a vot s’eleva a 237.944 persones. Això representa un augment de 8.828 electors en el darrer any (de gener de 2018 a gener de 2019).

En les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, celebrades el 21 de desembre de 2017, 226.381 catalans residents a l’exterior van tenir dret a vot. Segons la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), aquest increment és fruit de “l’emigració continuada que viu Catalunya” i subratlla que “aquestes dades no tenen en compte el fet que molts catalans residents a l’estranger no s’inscriuen als consolats espanyols, particularment a Europa”.

Com a conseqüència, la xifra real de potencials votants exteriors és “probablement molt superior a la xifra oficial”, apunta la FIEC. La situació d’inestabilitat social i política que viu Veneçuela en les darreres setmanes s’ha vist reflectida en “les baixes massives d’inscrits catalans” al CERA que han tornat a Catalunya.

EL VOT EXTERIOR, UN MALSON

El CERA és el cens que permet als catalans de l’exterior poder votar en els diversos processos electorals en que tenen dret a fer-ho (eleccions generals, eleccions al Parlament de Catalunya, eleccions al Parlament Europeu i referèndums convocats per l’Estat). En els darrers comicis al Parlament català o al Congrés espanyol, la FIEC considera que “les condicions de vot pels catalans que viuen a l’exterior són desastroses atesa la baixa qualitat democràtica de la LOREG”, la Llei orgànica de règim electoral general). Això va provocar que únicament el 12% dels inscrits catalans podessin votar en les eleccions del 21 de desembre de 2017.

El procés de reforma de la LOREG i a l’abolició de l’article 75, que instaura el “voto rogado”, i l’article 42, que redueix els terminis de 54 a 47 dies, és a a tràmit al Congrés de Diputats i al Senat espanyols. La majoria de catalans residents a l’estranger estan a l’espera que s’aprovi aquesta reforma tenint en compte la proximitat de les eleccions municipals i al Parlament Europeu, previstes pel 26 de maig de 2019.

La FIEC recorda que per poder optar votar és imprescindible que l’elector català de l’exterior estigui donat d’alta al CERA com a resident permanent. Aquesta alta al CERA és també necessària per donar-se d’alta al Registre de Catalans i Catalanes Residents a l’Exterior creat l’any 2014 amb finalitats estadístiques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram