Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín, al Parlament europeu [Foto: ACN]

Els eurodiputats de JxCat, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han demandat el Parlament Europeu davant el Tribunal General de la Unió Europea per l’aixecament de la immunitat. Tots tres han presentat un recurs a Luxemburg per la pèrdua de la protecció parlamentària exigida pel Tribunal Suprem, que reclama la seva extradició pel cas de l’1-O.

Durant la tramitació del suplicatori a l’Eurocambra, la defensa dels eurodiputats van protestar per irregularitats en el procediment, com per exemple l’error dels delictes a l’informe sobre Ponsatí. També hi va haver queixes i malestar a l’Eurocambra per les filtracions.

Per ara, la defensa no ha volgut detallar les al·legacions concretes que han fet davant del TGUE, però han confirmat que demanen mesures cautelars per restablir la immunitat als tres independentistes.

El 9 de març l’Eurocambra va aprovar el suplicatori amb 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions. Aquell mateix dia Puigdemont, Comín i Ponsatí van anunciar que ho impugnarien als tribunals de la UE per la gestió parlamentària prèvia a la votació política.

Tràmit controvertit

Abans d’arribar al ple de la cambra, el suplicatori es va tramitar al Comitè d’Afers Jurídics, presidit per l’eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez. Des de JxCat van denunciar en repetides ocasions “irregularitats” en el procediment, com “la manca d’imparcialitat” de Vázquez i del ponent del cas, l’ultraconservador búlgar, Angel Dzhambazki.

Des del partit de Puigdemont criticaven igualment la “sobrerepresentació espanyola” al Comitè d’Afers Jurídics i que no es traduís “pràcticament res de la documentació” aportada. També hi va haver polèmica per les filtracions.

Puigdemont va acusar l’eurodiputat del PP Esteban González Pons de trencar la confidencialitat de la vista per revelar als mitjans que els membres del comitè havien discutit sobre el rebuig de Bèlgica a l’extradició de l’exconseller Lluís Puig.

A més, l’informe del suplicatori es va filtrar menys de 24 hores després que arribés a mans dels membres del comitè. El president del Parlament Europeu, David Sassoli, va demanar una investigació interna al respecte.

L’error sobre Ponsatí

Un parell de setmanes abans de la votació a l’Eurocambra, Ponsatí va denunciar un error a l’informe del seu suplicatori que ja havia validat el Comitè d’Afers Jurídics: mencionava un delicte pel qual no se l’acusa en la causa de l’1-O, el de malversació. Ràpidament, la cambra va corregir el text especificant que el Tribunal Suprem només la reclama per sedició, però per a Ponsatí això no era suficient per “reparar el dany causat”.

“No és un error lingüístic menor que es pugui resoldre amb una errata, sinó un error greu que afecta substancialment el meu cas d’immunitat”, va alertar en una carta a Sassoli.

Malestar a l’Eurocambra

La gestió del suplicatori va generar malestar a l’Eurocambra abans de la votació al ple, segons van confirmar llavors fonts parlamentàries a l’ACN. Fins i tot, aquestes fonts ja temien que els tribunals de la UE poguessin revertir l’aixecament de la immunitat si, com han fet ara, Puigdemont, Comín i Ponsatí portaven el cas a Luxemburg. “Podria avergonyir la institució”, deien.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram