Foto: L’expresident Carles Puigdemont s’ha adreçat a la comunitat catalana a l’exterior [ACN]

L’expresident de la Geneneralitat de Catalunya, Carles Puigdemont, s’ha adreçat a la comunitat catalana de l’exterior a través d’un vídeo que ha fet públic Catalans al món coincidint amb la celebració de la Diada Nacional de l’11 de Setembre.

“Feu una feina impagable a favor de Catalunya, de la seva identitat nacional i de la seva gent. Perquè necessitem la gent, un recurs amb compromís social i amb un gran voluntariat que fan que aquest país ho aguanti tot”, ha subratllat.

A més, Puigdemont ha afegit que “qui millor ens explica al món, sou vosaltres mateixos. I sobre aquesta base podem construir una fortalesa d’una projecció exterior del país que la necessitarem sempre. La participació de la gent és indispensable”.

“La nostra identitat nacional no es basa en la negació de la identitat de ningú, sinó en la defensa de la nostra identitat. Una defensa que no pretén anar en contra de ningú, que no pretén aspirar a ser millor que cap altra, sinó que és la nostra i tenim el dret de defensar-la i a explicar-ho al món”, ha dit Puigdemont.

En la seva intervenció, l’expresident ha subratllat que “convivim entre dos estats -l’espanyol i el francès- que no només no tenen cap interès en protegir la llengua catalana sinó que ha dut a terme tota mena d’accions per aniquil·lar-la. I tot i això, continuem parlant en català, tot i la situació de feblesa”.

 

Així, l’expresident -pres polític i exiliat a Bèlgica- titlla els poders de l’Estat espanyol de “màquina poderosa de propaganda arreu del món” amb la funció “d’escampar falsedats, ‘fake news’ i manipulacions per atacar la reputació del moviment català”.

En aquest sentit, Puigdemont assenyala que “ha obligat a argumentar-ho de forma rigorosa amb dades”, i ha dit que “ho heu fet, sobretot, molts de vosaltres de manera privada, anònima o col·lectiva. Tot el que heu fet ens ha ajudat i gràcies per tot el que fareu. Us necessitarem molt”.

La plataforma Catalansalmon, digirida per Sergi Marzabal, connecta la xarxa de catalans a l’estranger. Actualment compta 14.205 usuaris registrats en 459 webs independents en 145 paisos i mes de 140 grups de Whatsapp. Coincidint amb la celebració de la Diada Nacional de l’11 de Setembre, Catalans al món celebra el seu quinzè aniversari.