
El doctor en filologia clàssica, escriptor i traductor Raül Garrigasait [Foto: Institut Ramon Llull]
A l’Stanford University de Califòrnia, el doctor en filologia clàssica, escriptor i traductor Raül Garrigasait porta a terme la càtedra Josep Pla. Amb el títol Classics and Modernity, Garrigasait parteix de la premissa que la història de l’Europa moderna és una historia de reapropiació i transformació constant de l’antiga herència grega i romana. El curs, que finalitzarà al desembre, hi participen estudiants, principalment graduats, de quatre departaments de la universitat: cultures ibèriques i hispanoamericanes, literatura comparada, germanística i clàssiques.
Del 21 al 25 d’octubre, la càtedra Mercè Rodoreda a The City University of New York (CUNY) acollirà el seminari de Melissa Moyer, catedràtica de Filologia Anglesa de la Universitat Autònoma de Barcelona, sobre Sites of Multilingualism. Critical and Etnographical Approaches. A partir de la seva recerca en bilingüisme i multilingüisme, Moyer proposa una mirada etnogràfica i crítica sobre la comunicació en diversos espais institucionals de Catalunya dedicats a la salut, el turisme i la contractació laboral.
Del 30 d’octubre al 30 de novembre, Sílvia Perpiñán durà a terme un programa de ponències, classes i tallers a la University of California-Berkeley relacionat amb la seva recerca i coneixements en matèria de bi/multilingüisme i l’adquisició de segones llengües des d’una perspectiva lingüística formal.
Finalment, al desembre s’ha programat el seminari Estudios culturales, literarios y teóricos para la investigación de la producción cultural de los catalanes de Cuba durante el siglo XX, a càrrec de la professora Yairen Jerez Columbié, a la Universidad de La Habana. El seminari té per objectiu analitzar, qüestionar i expandir els coneixements sobre conceptes culturals vitals per comprendre els vincles entre Catalunya i Cuba: transculturació, afrocubanisme, catalanisme, etc. per mitjà de l’exploració dels contextos culturals de catalans que van emigrar al Carib durant el segle XX.
L’Association française des catalanistes, Premi Internacional Ramon Llull de Catalanística i a la Diversitat Cultural