La façana de l’edifici de la Asociación Catalana de Socorros Mutuos Montepío de Montserrat, a Buenos Aires (Argentina), ha estat remodelada de cap a peus. L’immoble, amb més de 100 anys d’historia al damunt, forma part d’un programa d’edificis protegits del govern de la ciutat de Buenos Aires. Fruit del mecenatge de la ciutat, s’han pogut enllestir els treballs de conservació del patromini.

El projecte de remodelació l’ha dut a terme l’empresa d’arquitectes GB MAS liderada per Graciela Busto i Gloria Sellés, que també va rehabilitar el saló blanc del Casal de Catalunya de Buenos Aires. La façana té un gran valor patrimonial i va ser sel·leccionada per a la seva rehabilitació fruit del programa de mecenatge de la ciutat. L’arquitecta Busto ha explicat a Exterior.cat que “les empreses destinen un 10% dels ingressos a promoure activitats de rehabilitació d’edificis”.

Tot aquest procés és llarg i farcit d’instàncies burocràtiques que fixa un equip avaluador especialitzat en el patrimoni històric que determina la viabilitat del projecte. El president de la Asociación Catalana de Socorros Mutuos Montepío de Montserrat, Josep Puig Bóo diu que “els avaluacions definitives han permès la remodelació de la façana de la nostra institució tot i que és el primer pas perquè a curt i mitjà termini podem remodelar altres espais de l’edifici”.

L’immoble està situat entre els números 139 i 145 del carrer Misiones. La façana és d’estil modernista català i conserva bona part de la proposta original. Destaquen dues figures femenines amb els cabells enredats, un dibuix floral i als balcons llueixen rams de flors. Els treballs, que s’han allargat durant un any, han finalitzat aquesta setmana.

Les arquitectes van examinar els colors originals de la façana per respectar-ne la remodelació. “La majoria dels ornaments estaven molt deteriorats i hem hagut de fer un treball molt minuciós per reproduir-los de la manera més exacta possible”, diu Busto. Un cop enllestida la feina de rehabilitació, Puig Bóo afegeix que “amb la remodelació de la façana s’ha posat en valor la seva bellesa”.

UNA HISTÒRIA MÉS ENLLÀ DELS 100 ANYS

L’Asociación Catalana de Socorros Mutuos Montepío de Montserrat va ser fundada l’any 1857 per un bon grapat de catalans exiliats a Buenos Aires. És l’entitat catalana més antiga d’Argentina i la segona més antiga de la Catalunya exterior només superada pel Casal Català de L’Habana (Cuba). El primer president de l’entitat va ser Gil Gelpí Ferro.

Un any després de la seva fundació, l’entitat va aixecar un panteó al cementiri del Norte -actualmente de la Recoleta- que més tard es va traslladar al cementeri de la Chacarita. L’escultor Torcuato Tasso va construir una capella que compta amb un altar on es recreen les montanyes de Montserrat, fet de pedres exportades des de la mateixa muntanya a Catalunya. Actualment és una de les escultures més destacades del cementiri.

L’any 1941 la seu de l’Asociación Catalana de Socorros Mutuos Montepío de Montserrat va traslladar-se al carrer Misiones. Anteriorment havia estat al carrer Chacabuco -compartida amb l’actual Casal de Catalunya de Buenos Aires- i al carrer Victoria. Els pilars bàsics de l’entitat es mantenen intactes 162 anys després: el mutualisme i la promoció de la cultura catalana.

L’Asociación Catalana de Socorros Mutuos Montepío de Montserrat és, segons el president Puig Bóo “un exemple per a tota la col·lectivitat”. I va més enllà: “hem de reflexionar sobre el gran desafiament que implica l’adaptació als nous temps i a situacions canviants per assegurar-ne la seva supervivència i el seu creixement”. Una mostra més que Buenos Aires és un punt de referència de la Catalunya exterior.