Foto: La delegació del Govern català a França ha organitzat un debat en línia sobre esport i reinserció a les presons

L’exconseller d’Acció Exterior, Raül Romeva ha participat, aquesta tarda, en un debat en línia sobre esport i reinserció a les presons. L’ha organitzat la delegació del Govern català a França, moderat pel periodista francès Nelson Monfort, que ha comptat també amb l’exministra francesa de Joventut i Esports Marie-George Buffet i l’exfutbolista i exseleccionador nacional de França de futbol, Raymond Domenech.

“Jo concebo la presó des d’una perspectiva republicana, amb la idea que l’objectiu de la presó és la creació d’un ciutadà actiu. L’esport pot ajudar perquè permet el treball en equip i la promoció dels valors”, ha assegurat Romeva.

Creu que és crucial treballar la transformació personal dels presos, però també la del seu entorn perquè “si la persona canvia a la presó, però quan surt el seu entorn segueix igual, no podem esperar-ne gran cosa de la reinserció”. “En una lògica republicana, la privació total de llibertat només hauria de ser un recurs pels casos en què les persones són un perill per la societat”, ha recordat.

“La presó pot servir per tancar les persones o bé per ajudar-les a trobar altres camins. Aquí és on l’esport pot marcar la diferència: és una eina que, ben utilitzada, pot ser molt útil per a la reinserció, i cal tenir a disposició de l’objectiu del treball penitenciari”, ha remarcat Romeva en explicar la seva tesi doctoral que prepara des de la presó de Lledoners.

Romeva ha recordat que “l’esport treballa valors com el respecte cap a un mateix i cap als altres, la perseverança, la disciplina, a seguir unes normes, i també pot ajudar a crear consciència ciutadana. Si concebem la presó com un espai educatiu de creació, de motivació, i d’acompanyament de les persones, les taxes de reinserció augmenten automàticament”, ha conclòs.

L’exministra francesa Marie-George Buffet ha dit que “entre els joves presos, l’agilitat física i intel·lectual és essencial per la reinserció. L’esport és un dret bàsic com el dret a la salut, a l’educació, a l’habitatge o a la cultura”. Mentrestant, Raymond Domenech ha apuntat que “l’esport serveix per esbargir-se, viure, respirar, evadir-se, però també cal construir el futur dels presos”.

El conseller d’Acció Exterior Bernat Solé, i el delegat del Govern a França, Daniel Camós, han presentat el debat en línia ‘Sport et réinsertion des détenus’, que s’ha emès en directe pel canal de YouTube del departament. Camós ha assenyalat que “gràcies a una política penitenciària de reinserció especialment proactiva, la taxa de reinserció a Catalunya és del 70%, per sobre de la mitjana europea”.