Tromsø és una ciutat del nord de Noruega, la segona més gran de la Lapònia i la tercera més gran al nord del Cercle Polar Àrtic. Amb una població de prop de 80.000 habitants, destaca per una gran presència d’estudiants. A Tromsø hi viuen una cinquantena de catalans.

L’advocat català Juanjo Ruiz (Barcelona, 1984) va deixar fa tres anys El Papiol (Baix Llobregat) per viure a Tromsø amb la seva parella. Des del primer dia segueix permanentment l’actualitat de Catalunya. Més encara arran de la crisi sanitària provocada pel coronavirus. “No puc evitar buscar estar informat del que passa allà, a Catalunya, perquè es on tinc la majoria de persones que m’estimo”, explica a Exterior.cat.

Ruiz es troba confinat a casa com la majoria de persones de les ciutats dels tres comptats que formen el nord de Noruega. 97 municipis dels tres comptats del nord van signar un acord per al qual “qualsevol persona que vingui procedent del sud del país amb destinació al nord, haurà de ser posada en quarantena”, diu l’advocat. Aquesta quarantena s’ha batejat amb el nom de “quarantena de dol” i l’ha impulsada l’alcalde de Tromsø, Gunnar Wilhelmsen.

La quarantena s’aplica a viatgers dels comtats Oslo, Agder, Rogaland, Viken, Vestfold i Telemark, Interior i Westland. Ruiz argumenta la decisió de l’alcalde tenint en compte que “el focus principal de contagi es troba a Oslo” i “Wilhelmsen vol impedir que el virus es propagui cap al nord”. Un acord que l’alcalde té intenció de mantenir-lo vigent fins després de Setmana Santa.

TROMSO I CATALUNYA, UN CAS SEMBLANT

El cas de Tromsø té moltes similituds amb Catalunya, que des que es van detectar els primers contagis per la covid-19, el president Quim Torra va sol·licitar al govern espanyol el confinament de Catalunya. El govern de Pedro Sánchez va denegar-ho, com avui mateix, qui ha desautoritzat el confinament de la Conca d’Òdena i Igualada. En aquest sentit, Ruiz manifesta que “Torra hauria de desobeir Madrid com s’ha fet aquí, a Tromsø. Un cop passi el coronavirus ja es veurà quina estratègia ha estat la més encertada”.

Wilhelmsen, recomanat pels seus experts, va tirar pel dret sense tenir l’aprovació del govern noruec. “Aquesta mesura no està aprovada pel govern de Noruega i, fins i tot, la primera ministra del país, Erna Solberg, està buscant la manera de declarar com a il·legal aquest acord”, assegura Ruiz. El confinament del territori està jugant a favor de l’alcalde Wilhelmsen. A hores d’ara, s’han confirmat 55 positius i una sola víctima, diumenge passat.

Arran de la crisi sanitària pel coronavirus, el 12 de març passat, l’advocat català va promoure diverses accions de voluntariat a través d’una pàgina a Facebook, que ja segueixen més de 600 persones. Ara s’hi ha sumat a la impulsada per l’alcalde Wilhelmsen:  ‘Tromsø ajuda Tromsø’. Ruiz actua com a voluntari a Tromsø. “Comprem aliments als supermercats i els lliurem a persones que viuen soles o de famílies vulnerables”, explica.

Noruega, un país amb 5,4 milions d’habitants, compta amb un balanç d’onze morts i 3.084 casos confirmats. El confinament s’ha aplicat tancant els centres educatius i els equipaments esportius i d’oci. I la mesura es va prendre dos dies abans que a l’Estat espanyol i sense cap víctima mortal. “Aquí hi ha molta més consciència social que a Espanya. Ja he felicitat l’alcalde per aquesta iniciativa”, conclou Ruiz.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram