Sabrina Martínez és una catalana que viu des de fa tres anys a Lausana [Foto: Sabrina Martínez]

Sabrina Martínez és especialista en la gestió d’esdeveniments internacionals a gran escala, però també escriu, i molt bé. Prova d’això és que la seva obra ’Svoboda’ (llibertat, en rus) ha estat la guanyadora del concurs europeu de relats curts i narrativa que promouen la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) i els Casals Catalans d’Europa.

El seu relat té com a protagonista una nena que porta per nom ’Svoboda’, una nena que viu al món virtual de Metaverse. “El món virtual és l’únic lloc on puc viure en pau, on puc congelar memòries que em treuen la son, on puc… on puc… on puc creure que encara hi ha cert element de normalitat al meu voltant…”, diu el text, narrat en primera persona.

“És una nena que viu al món virtual de Metaverse, ’Svoboda’ és un relat protesta contra la guerra d’Ucraïna”, explica Martínez a Exterior.cat, recordant que l’any 2018 va treballar a Kyiv. “Tinc amics i companys professionals del país amb qui he compartit i comparteixo les seves vivències, i amb qui intento seguir en contacte periòdicament per saber com estan tant ells com els seus familiars”, assegura.

Commoguda per la situació que viu Ucraïna, Martínez explica com va decidir escriure un relat amb el conflicte bèl·lic de rerefons: “Una bona amiga ucraniana em va dir que cada veu compta, i em vaig inspirar en això, en intentar aprofitar l’oportunitat d’escriure per aquest concurs per fer una mica més de ressò i donar a conèixer un fet que està impactant a moltíssima gent no només avui, sinó per la resta de les seves i, també, les nostres vides”.

Des que va iniciar-se la invasió russa a Ucraïna, l’autora diu que “veiem la violència, els atacs i els discursos dels polítics per diferents mitjans o xarxes, però hi ha molt més darrere d’aquest trist esdeveniment. Una societat sencera queda marcada de per vida”, subratlla.

En aquest sentit, Martínez afegeix que “la meva història intenta expressar potser un punt de vista més des de la vivència d’una persona, i m’agradaria que convidés a qui la llegeix a reflexionar sobre el fet que les seqüeles no són sempre visibles i a que cal que com a humanitat treballem junts per evitar que fets així succeeixen actualment”.

Una catalana resident a Lausana

Nascuda a Buenos Aires (Argentina) l’any 1987, amb només dos anys va traslladar-se a viure a La Garriga. Des de fa més d’una dècada és una catalana més a l’estranger, i des de fa quatre anys viu a Lausana formant part de la comunicat catalana a Suïssa.

“Em fa molta il·lusió aquest premi, no m’ho esperava”, diu. “Quan van anunciar-me com a guanyadora del concurs a Lausana, em vaig sentir molt contenta, però quan se’m va comunicar que també havia obtingut la distinció a nivell europeu no m’ho podia creure”, recorda.

De petita, havia guanyat alguna vegada els jocs florals de l’escola, però admet que “feia moltíssims anys que no escrivia res, i molt menys que deixava anar la meva imaginació per crear un relat de ficció”.

D’aquests premis, Martínez considera que “és una molt bona iniciativa, ja que Sant Jordi és una festa molt bonica i plena de positivisme” i creu que “de cara a famílies catalanes amb criatures, és una iniciativa molt positiva per promoure un dia cultural tan assenyalat i engrescar també als més petits en el món de la creació literària. Potser una idea podria ser crear també una categoria infantil?”, rebla.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram