
Foto: Unió Europa
La votació per l’oficialitat del català a la Unió Europea ha quedat posposada davant la manca d’unanimitat entre els 27 per validar la petició d’Espanya. Les reaccions no s’han fet esperar. La majoria posen la lupa en el Partit Popular, qui asseguren que s’encarrega de torpedinar la votació i de promoure la negativa a l’oficialitat de la llengua catalana a Europa.
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha mostrat la seva “rotunda confiança” que s’aconseguirà l’oficialitat del català a Europa. “Avui som més a prop d’assolir-ho”, ha dit des de Tòquio. Més enllà de la seva convicció, el president ha carregat contra el PP i el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, a qui ha acusat “d’obstruccionisme”. De fet, ha advertit que aquesta actitud “l’inhabilita per a governar Espanya”.
El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha afirmat que les suposades gestions del PP amb els socis europeus perquè votessin en contra de l’oficialitat del català a Europa “només demostren que el PP no entén ni estima Espanya”. “Han fet un munt de viatges a Brussel·les per buscar que la Unió Europea castigués Espanya”, ha dit, perquè “hi van anar perquè no vinguessin els fons europeus, perquè no s’aprovés l’excepció ibèrica, per vetar lleis del parlament, i ara perquè no es reconeguin les nostres llengües”, ha dit, i per tant són “antipatriotes”.
“Avui som més a prop”, subratlla el president de la Generalitat, Salvador Illa
El PP creu que la decisió de posposar la votació sobre l’oficialitat del català a Europa és una “derrota sense pal·liatius” de Pedro Sánchez, “que s’ha implicat de manera personal” en la negociació “i que ha vist com la seva capacitat d’influència i fins i tot d’intimidació ha topat amb la convicció i fermesa de la resta de països de la Unió Europea”.
Fonts del partit d’Alberto Núñez Feijóo apunten que “Europa ha rebutjat ser moneda de canvi amb l’independentisme que el va portar a la Moncloa i que el manté a poder”. “El president volia pagar amb els diners de tots els espanyols els 132 milions a l’any que costava complir les exigències de Waterloo”, sostenen aquestes fonts, “malgrat que això implicava canviar els tractats de la Unió”.

Foto: Parlament Europeu
ERC creu que el PSOE és “responsable” de l’ajornament de la votació per l’oficialitat del català a la UE. El portaveu adjunt del grup parlamentari, Jordi Albert, ha afirmat que els socialistes “no poden caure de la figuera”, i que tenen encara “molta feina a fer”. El diputat ha argumentat que el PSOE hauria d’haver “blindat” abans que la votació es pogués guanyar, i que ara ha de plasmar amb fets tot el que diu “de paraula”. Albert també ha constatat la “catalanofòbia” del PP en pressionar contra l’oficialitat de la llengua. I, en aquest sentit, ha avisat que Catalunya persistirà fins a assolir el reconeixement de l’idioma a les institucions europees.
La majoria de partits acusen el Partit Popular de torpedinar la votació i de promoure la negativa a l’oficialitat de la llengua catalana a Europa
El portaveu dels Comuns al Parlament, David Cid, ha culpat el PP dels “dubtes” d’alguns governs europeus sobre l’oficialitat del català a la Unió Europea. El Consell d’Afers Generals de la UE es reuneix aquest dimarts amb la proposta d’Espanya de convertir el català, el basc i el gallec en llengües de ple dret a les institucions europees, però el PP ha reconegut que ha pressionat governs conservadors d’Europa perquè hi votin en contra.
Vox espera que l’oficialitat del català a la Unió Europea acabi sent una “operació fallida”. Així ho ha assegurat aquest dimarts el portaveu del grup d’extrema dreta al Parlament, Juan Garriga, que n’ha xifrat en 132MEUR el cost.
Carles Puigdemont ha carregat contra Alberto Núñez Feijóo pels seus moviments per a intentar frenar l’oficialitat del català a la Unió Europea. Així ho ha assegurat després que els 27 estats hagin acordat tornar a posposar la votació per manca d’unanimitat. En un missatge a X, el líder de Junts ha recordat que l’article 6 de l’Estatut estableix que la “Generalitat i l’Estat han d’emprendre les accions necessàries per al reconeixement de l’oficialitat del català a la UE”.
Des d’Òmnium Cultural, el seu president Xavier Antich, ha assegurat que l’oficialitat del català a la Unió Europea és “un reconeixement just i necessari” i ha advertit que “avui no acaba res” malgrat que s’ha ajornat l’aprovació d’aquesta mesura a la reunió d’aquest dimarts del Consell d’Afers Generals de la UE. En un missatge a X, Antich ha recordat que “fa dècades que la societat catalana lluita per l’oficialitat del català a la UE”. “Continuarem treballant, amb la perseverança de sempre, pels drets lingüístics de més de 10 milions de catalanoparlants”, ha afegit.
Plataforma per la Llengua carrega contra el Partit Popular (PP) per bloquejar l’oficialitat del català a la Unió Europea, acusant la formació de “treballar obertament contra la llengua catalana i en contra dels drets lingüístics de la ciutadania”. “Lamentem que el Partit Popular intenti augmentar aquest preu [el de l’oficialitat]”, ha assenyalat el responsable de la campanya sobre l’oficialitat del català de l’entitat, Pol Cruz-Corominas. “Per nosaltres la lluita continua, continuarem fent campanya i dient al govern espanyol que pot pagar aquest preu”, ha reblat.
Els 27 posposen la votació per l’oficialitat del català a Europa