El president Illa durant la trobada de gastronomia catalana a Tòquio [Foto: Arnau Carbonell / Govern]

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha assegurat que “volem que el 2025 la cuina catalana sigui la nostra carta de presentació al món”, durant el sopar institucional amb motiu de la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 que s’ha celebrat a Tòquio. L’acte, organitzat per l’Agència Catalana de Turisme, ha comptat amb la participació destacada dels xefs Carme Ruscalleda i Joan Roca, i ha servit per mostrar al públic japonès la singularitat i l’excel·lència de la cuina catalana.

En la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha defensat el paper clau de la gastronomia com a eina de projecció cultural i diplomàtica. “El menjar és universal i la gastronomia de cada indret és el millor ambaixador del país i de la seva cultura”, ha afirmat. En aquest sentit, ha subratllat la connexió entre Catalunya i el Japó: “Aquest acte simbolitza l’amistat, el respecte i l’ambició compartida entre dues cultures que, malgrat la distància geogràfica, compartim grans passions, com la gastronomia”.

El president Illa ha posat en valor la distinció internacional com a Regió Mundial de la Gastronomia i ha remarcat que “no és casualitat”, sinó fruit de l’esforç col·lectiu: “Ens ho hem guanyat a pols gràcies a l’esforç i al talent de tots els cuiners, restauradors, pagesos, productors, empreses i escoles d’hostaleria”, ha expressat. Alhora, ha volgut destacar l’impacte econòmic del sector gastronòmic, afirmant que “és el primer sector de la indústria catalana per facturació, representant el 20% del PIB”.

La cuina catalana es presenta a Tòquio com a símbol d’identitat i cooperació

El cap de l’Executiu ha reivindicat la dimensió quotidiana i arrelada de la cuina catalana que va més enllà de l’alta gastronomia. “La Regió Mundial de la Gastronomia no només són els grans xefs i els menús degustació estrellats. També ho són els menús del dia d’un establiment de barri, el restaurant familiar de tota la vida”, ha reblat.

Finalment, el president Illa ha emmarcat aquest reconeixement en una voluntat de construir aliances a llarg termini. “Catalunya vol compartir. Vol aprendre. Vol cooperar. I vol créixer amb aliats estratègics i honestos com el Japó”, ha dit. I ha tancat la seva intervenció reivindicant els valors de la marca Catalunya: “Tradició, cultura, esforç, treball col·lectiu, talent, excel·lència, singularitat, innovació, creativitat, avantguarda. Així és la nostra gastronomia perquè així és Catalunya”.

Visita a l’exposició de Joan Miró

El president Illa ha visitat l’exposició dedicada a Joan Miró al Tokyo Metropolitan Art Museum [Foto: Arnau Carbonell / Govern]

En el marc del viatge, el president també ha visitat al Tokyo Metropolitan Art Museum la primera gran antològica de Joan Miró a la ciutat japonesa, des que els museus nacionals d’art modern de Tòquio i Kyoto li van retre homenatge el 1966. “És una altra mostra de l’interès del Japó per la cultura catalana”, ha assegurat Illa.

L’exposició es va inaugurar l’1 de març i es podrà visitar fins el 6 de juliol. Reuneix gairebé un centenar d’obres que ofereixen una visió global de la trajectòria de Miró, des de les primeres obres fins a les creacions més innovadores de la seva maduresa, subratllant la seva forta connexió amb el Japó. Miró va exposar per primera vegada al Japó el 1932 i, al llarg de la seva vida, va mantenir un vincle estret amb aquest país, que es va reflectir en la seva obra.

El cap de l’Executiu ha visitat la mostra acompanyat del director del museu, Akiya Takahashi; el director de la Fundació Joan Miró, Marko Daniel, i l’ambaixador d’Espanya al Japó, Íñigo de Palacio.

Catalunya es presenta al món com a terra d’innovació i avantguarda des de l’Exposició Universal d’Osaka
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram