Font: Generalitat de Catalunya

Avui fa un mes que Rui Álvaro Serra da Costa Reis va ser nomenat nou delegat del Govern a Portugal, amb seu a Lisboa. La delegació portuguesa es trobava orfe després que el govern espanyol la tanqués, a finals de 2017, amb l’aplicació del 155. Aleshores, el delegat era el periodista Ramon Font, qui va exercir-ne poc més d’un any, després que l’exconseller d’Exteriors, Raül Romeva, impulsés la seva posada en marxa.

“Hi ha grans potencialitats entre les realitats catalana i portuguesa i la delegació servirà com a eina per incrementar les relacions econòmiques i culturals en ambdues direccions”, assegura Rui Álvaro Serra da Costa Reis a Exterior.cat. Portugal és el país del món amb més empreses catalanes i el quart en rebre exportacions des de Catalunya. En aquest sentit, Serra da Costa subratlla que “una de les prioritats des de la delegació serà facilitar-ne la relació des d’una bona entesa institucional”.

El nou delegat és llicenciat en Enginyeria Zootècnica per la Universitat de Tràs-os-Montes e Alto Douro, Portugal. Rui Álvaro Serra da Costa Reis va néixer a Moçambic. Els seus pares, de nacionalitat portuguesa, es van traslladar a l’Àfrica a treballar a finals dels anys 50. El seu pare va ser pilot d’avió de l’aviació civil de Moçambic. “La situació de guerra i d’inestabilitat que vivia Moçambic ens va obligar a tornar a Portugal”, recorda.

Amb 17 anys, el jove Rui Álvaro, apassionat del futbol, es va incorporar a les files del Varzim Sport Club, amb qui va debutar a Primera Divisió portuguesa en un partit davant el Boavista. “És un club amb un caràcter especial, ja que és una ciutat tradicionalment de treballadors del sector de la pesca amb una mentalitat molt forta. Aquella etapa va marcar la meva vida i va influir en la meva manera de ser”. Serra da Costa, qui ocupava la posició d’extrem esquerre, va coincidir amb diversos jugadors que acabarien sent internacionals. El Varzim SP és, des de fa anys, a Segona Divisió.

La connexió amb Moçambic no la va perdre mai i des de l’any 2006 hi va treballar a representant l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD). “La presència catalana a Moçambic és molt forta i amb un segell molt particular. Hi ha una munió d’oeneges i la cooperació bilateral entre els dos governs en tots els àmbits d’actuació és un referent pel que fa a la relació amb les empreses que hi actuen”, apunta de la seva experiència a l’ACCD.

A principis de 2017, Rui Álvaro Serra da Costa Reis va demanar una excedència i va incorporar-se a la delegació del Govern a Lisboa donant suport en assumptes institucionals, econòmics i culturals.. Però, abans d’acabar l’any i amb l’aplicació del 155 s’incorpora, de nou, en l’àmbit de la cooperació a Moçambic.

COMENÇANT A CAMINAR

La delegació del Govern a Portugal està començant a caminar. Encara amb una seu per definir, abans de l’aplicació del 155 la delegació a Lisboa era situada a l’avinguda Liberdade de Lisboa. La prioritat que s’ha fixat el Govern és disposar d’un espai físic que, amb tota probabilitat, es posarà en marxa definitivament després de l’estiu. “Estem tornant-ho a posar tot en marxa i ara estem tramitant la part logística”, explica.

Un de les particularitats que té Portugal és que, a diferència d’altres països, no compta amb una xarxa d’empreses d’altres àmbits d’actuació que té la Generalitat, des d’ACCIÓ, l’Agència Catalana de Turisme o l’Institut Ramon Llull. “Per això, la presència i l’actuació de la delegació a Lisboa pren un protagonisme més gran. Com a delegat és un repte majúscul en un país ple d’oportunitats”, destaca Serra da Costa.

L’estratègia de la delegació catalana a Portugal passa per enfortir les relacions bilaterals amb l’eix Atlàntic i facilitar les funcions de prospecció del Govern amb altres estats de llengua portuguesa. El delegat reconeix que “la xarxa d’estats de llengua portuguesa és molt àmplia i econòmicament molt potent. Serà un espai de referència per a buscar noves oportunitats. Perquè no només pretenem posar en valor les relacions sinó incrementar-les”.

La societat portuguesa no està al marge de la realitat sociopolítica que viu Catalunya. En els darrers mesos, a Lisboa hi ha hagut diversos actes de solidaritat reivindicant la llibertat dels presos polítics catalans. A més, de la visita del president de la Generalitat, Quim Torra. Un dels actius a Portugal és la comunitat catalana que, des d’aquesta setmana, s’ha refundat sota el nom de Casal Català de Portugal recollint el llegat de l’associació Catalunya Presenta.” És una bona notícia i demostra que hi ha un dinamisme molt propi. Des de la delegació estarem molt en contacte amb la comunitat perquè és una de les nostres obligacions”, admet el delegat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram