La consellera Meritxell Serret atentent els mitjans de comunicació [Foto: ACN]

El Govern ja ha començat “a fer contactes” amb Bèlgica, que ostentarà la propera presidència de torn del Consell de la Unió Europea a partir del gener, per mantenir “viva” la proposta de l’oficialitat del català. En una entrevista al ‘Cafè d’Idees’ a poques setmanes que s’acabi la presidència de torn d’Espanya, la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha dit que “per responsabilitat” cal contemplar “tots els escenaris” per seguir treballant per aconseguir que el català sigui oficial a la UE.

El Consell d’Afers Generals de la Unió es torna a reunir dimarts i ja té sobre la taula un informe de la Comissió que xifra en 132 milions el cost de l’oficialitat del català, el basc i el gallec. Des del primer moment, el govern espanyol va assegurar que estava disposat a pagar la despesa que suposés l’oficialitat de les tres llengües. En tot cas, els 27 encara han de rebre, també, l’informe jurídic del Consell sobre les implicacions de l’oficialitat de català, basc i gallec.

El Govern ja parla amb Bèlgica per mantenir “viva” la petició de l’oficialitat del català en la seva presidència europea

Segons Serret, s’ha fet “molta feina”, tot i que en l’última reunió alguns estats “es van queixar que la informació arribava tard i malament”. Es referia, en aquest cas, a la proposta adaptada del govern espanyol, que preveia una sèrie de condicionants per blindar que l’oficialitat de les tres llengües proposades no obrís la via a una allau de peticions d’altres idiomes regionals.

Serret ha evitat dir quins estats dubten més de l’oficialitat -que requereix d’unanimitat- però sí que ha admès que el PP ha estat “boicotejant i posant pals a les rodes” la iniciativa des del primer moment.

La consellera d’Acció Exterior no s’ha volgut mullar sobre si la proposta es podrà aprovar en les últimes setmanes de presidència espanyola del Consell de la UE que quedin, i ha recordat que l’Estat seguirà sent “influent” un cop traspassi aquest rol a Bèlgica.

Plataforma per la Llengua demana més pressió per l’oficialitat del català a la UE
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram