Font: Generalitat de Catalunya

El Govern de la Generalitat ha presentat, a Brussel·les, el Pla Europa en un acte a la seu de la delegació. Aquest pla, aprovat el mes de novembre passat, és el document que fixa la visió catalana sobre la Unió Europea i és l’expressió del compromís europeista de Catalunya.

En l’obertura de l’acte, la delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret, ha assegurat que “volem una Europa més federal, més descentralitzada i que reforci el principi de subsidiarietat que connecti el projecte europeu amb els seus ciutadans”. La delegada ha presentat els grans eixos del pla.

Serret ha volgut destacar que “el futur d’Europa és també el futur de Catalunya, i per això hi volem tenir veu”. Segons la delegada, “Europa és el nostre espai geogràfic i cultural natural” i ha deixat clar que “Catalunya és un soci proactiu a favor de la unitat europea, promovent la integració per mitjà de la diversitat, posant el benestar dels ciutadans al centre de les seves polítiques i defensant els valors i principis fonamentals de la Unió Europea”.

Tot seguit, a secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Mireia Borrell Porta, i la corresponsal del diari Ara a Brussel·les, Júlia Manresa han mantingut una conversa sobre la visió catalana dels grans reptes de la Unió Europea. En aquest sentit, Borrell ha dit que el Pla pretén “acostar els ciutadans catalans a les institucions i als debats europeus”.

Borrell Porta ha assegurat que amb el Pla Europa “reunim un posicionament de país”, que incorpora les aportacions del Govern de la Generalitat i de la societat civil. Segons la secretària, ara el que cal és “fer certa pressió cap a Europa per fer arribar la nostra visió”, que es resumeix en “una Europa inclusiva, més social, no només una Europa econòmica, sinó l’Europa dels pobles” i, en definitiva una Unió Europea que “integra en els seus debats el pensament de la gent”.

La secretària ha subratllat que “la societat catalana és profundament europeista”, i per aquest motiu “volem acostar els ciutadans a les institucions i els debats europeus” i alhora “volem una veu més forta dins d’Europa”.