Sílvia Font Jansà és una terapeuta catalana que viu als Països Baixos [Foto: Mario Neves]

Nijmegen està considerada la ciutat més antiga dels Països Baixos. És la més gran de la regió de Gelderland, situada vora el riu Waal, molt a prop de la frontera amb Alemanya. Sílvia Font Jansà (Riudoms, Baix Camp, 1980) viu a Nijmegen des de fa més d’una dècada amb la seva parella, un investigador italià, i les seves dues filles.

Font va formar-se en treball social i després en antropologia. “Llegint la revista Cuerpo y Mente vaig llegir un anunci de l’Aula Gestalt i sense buscar informació, ni de l’Aula ni de la Gestalt, vaig demanar hora per començar teràpia”, recorda. Així va començar la meva relació amb la Gestalt.

Després d’una colla d’anys treballant als Serveis Socials d’Atenció Primària d’un ajuntament del Vallès va veure la necessitat de donar un tomb en la seva vida. Dos factors van provocar agafar les maletes per anar a viure a l’estranger: un desgast a la seva feina i la necessitat de la seva parella de fer un postdoctorat a l’exterior. “Vaig veure l’oportunitat i vaig sol·licitar una excedència a la feina”, recorda Font a Exterior.cat.

“Atenc la ment, les emocions, el cos i les relacions dels meus pacients”, subratlla la terapeuta

Foto: Mario Neves

Un any abans de marxar als Països Baixos, Font va acabar de formar-se en teràpia gestalt, una branca de la psicoteràpia que s’associa a la psicologia humanista. “Es vertebra al voltant de tres principis: la presència, la consciència i la responsabilitat. L’aquí i ara i el fet de posar consciència en el que sents, el que penses i el que notes, són bàsics en aquest enfocament”, explica la terapeuta catalana.

Actualment, Font atén en teràpia individual i durant algunes èpoques també ha ofert tallers grupals i grups de meditació-teràpia presencials. Als pacients, explica Font “els acompanyo a aprendre noves maneres de relacionar-se amb el que els passa que els ajudin a estar millor. Atenc la ment, les emocions, el cos i les relacions dels meus pacients”.

“És més fàcil ser autònoma als Països Baixos que a Catalunya. Cap a la teràpia, hi ha una mirada més oberta”, reconeix

Arran de la pandèmia, Font va canviar d’estratègia i va haver de deixar la presencialitat, tenint en compte que també va tenir la seva segona filla. “Avui, un 90% dels pacients els atenc online, només un 10% de forma presencial. La teràpia gestalt m’ha permès treballar en contacte amb les persones”, subratlla. Tot i viure als Països Baixos, un 50% dels seus pacients són catalans, i en el seu dia a dia conviu amb cinc llengües.

La teràpia gestalt té cada cop més adeptes arreu del món. “A Catalunya hi ha un boom, tot i que no està reconeguda com passa també amb l’acupuntura o les teràpies alternatives. És més fàcil ser autònoma als Països Baixos que a Catalunya. Cap a la teràpia, hi ha una mirada més oberta. Aquí he pogut créixer com a terapeuta”, reconeix.

Arrelada a Nijmegen, Font i la seva família per ara no té plans de tornada a Catalunya. La terapeuta vol continuar progressant professionalment als Països Baixos. “Catalunya encara pot esperar uns anys més”, rebla.

Foto: Mario Neves

Augusto Magaña, el periodista d’El Salvador que va créixer adormint-se amb una cançó catalana
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram