
Els alumnes de l’Institut Pau Vila de Sabadell, escola ambaixadora [Foto: Oficina del Parlament Europeu a Catalunya]
El programa té per objecte estimular el coneixement d’Europa i de la democràcia parlamentària europea entre el jovent, proporcionant-los un coneixement actiu de la Unió Europea, i del Parlament Europeu en particular. No es tracta només d’ensenyar dades sobre la Unió Europea, sinó també de donar-los l’oportunitat d’experimentar la ciutadania europea.
Els centres que participen al programa es comprometen a assistir a una formació obligatòria a Madrid (amb les despeses cobertes pel Parlament Europeu) que se celebrarà a principis del curs 2025-2026, i una de coordinació dels centres catalans a l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona a l’octubre.
També, a mantenir un InfoPoint sobre el Parlament Europeu actualitzat en el seu centre educatiu a un lloc visible; treballar amb uns materials didàctics proporcionats pel Parlament Europeu; portar a terme activitats durant el curs relacionades amb la Unió Europea i celebrar el Dia d’Europa, el 9 de maig.
Els centres educatius que vulguin formar part del programa cal que omplin el formulari d’inscripció. Es requeriran les dades següents: dades del centre, dades de la persona coordinadora, motivació de l’equip del centre i experiència europea del centre. La data límit és el 9 de maig de 2025.
En el curs 2024-25 a Catalunya hi participen 14 centres com a Escoles Ambaixadores i 8 com a Escoles Mentores (aquelles que ja han completat el cicle de tres anys però continuen col·laborant). A nivell estatal, el programa compta amb 117 escoles ambaixadores i 50 mentores, i a escala europea hi participen unes 2.000 escoles i 35.000 estudiants.
Catalunya suma 22 escoles ambaixadores del Parlament Europeu el curs 2024-25